Nefes teknikleri konusunda birkaç yazı yazınca gelen tepkilerden anladım ki bu konuyu takibine alan çok kişi var. İnsanların bu merakını kullanıp saçma sapan teknikleri hastalarına dayatan bir sürü sözde uzman da piyasada! "Hangisine güvenip teslim olabilirim" diye düşünürken hayranı olduğum modern guru Deepak Chopra'nın üniversitesinde eğitim alan Ebru Şinik çıktı karşıma. Ebru Hanım aslında İMKB kökenli bir brokerken kendini şifalandırmak için bu yola girmiş. Deepak Chopra'nın 87 kitabının tümünde adı geçen ‘meditasyon ve nefes'in ne olduğunu merak edip araştırmaya başlamış. Deepak Chopra zaten başlı başına bir konu, adam normal değil. Bugüne kadar Cenevre Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler ve Londra Kraliyet Tıp Akademisi gibi önemli kuruluşlarda eğitim veren, Madonna ve Lady Gaga'nın emrine amade olduğu bir uzman. Ebru Şinik, Türkiye'de denemek için gittiği her nefes terapisinde kendisini yere yatırıp, ağzına kesik bir pet şişe veren uzmanlarla karşılaşmış. Bu derslerde hiç ilerleme kaydetmeyince de ABD'ye gidip Chopra Center Üniversitesi'nde okumaya başlamış. Açılış dersine giren Profesör Claire Diab, nefes tekniğinin ilk şartı olarak "Dik oturun" deyince bu zamana kadar yere yatırılıp eğitim verildiği için şaşırmış tabii. Türkiye'de ağız nefesi ile eğitim alan Şinik, doğrusunun burundan alınan-verilen nefesle yapıldığını öğrenmiş. 18 ayda meditasyon bölümünü, 2,5 yılda ayurveda bölümünü bitirmiş. O zaman öğrenmiş ki nefes teknikleri çok ciddi hastalıkların tedavisinde yardımcı ve destek olarak uygulanıyor! Nefes o kadar güçlüymüş ki yanlış teknik uygulanması sonucunda daha önce geçirilen bir takım hastalıkları tetikleyebiliyormuş. Bu yüzden eğer nefes tekniği öğrenerek hayatınızı hafifletmeye karar verdiyseniz, birlikte çalışacağınız uzmanı iyi seçmeniz gerekiyor. Solunum fizyolojisinin nasıl çalıştığını dahi bilmeyen biriyle çalışıp dengenizi daha fazla bozmanın size bir yararı yok.




Kısa kısa nefes




-Nefes hem fiziksel, hem zihinsel hem de ruhsal bedenlerde dengeyi sağlayan birincil sistem, teknoloji. Nefes teknikleri kalp krizi riskini düşürüyor. 100'e yakın nefes tekniği var ve bunlardan sadece bir tanesi ağızdan alınan nefesle yürütülüyor. Geri kalanların hepsi burun nefesiyle çalışılıyor.




-Nefes tekniği hakkında tüm bilgileri içeren ‘Nefeste Saklı Hayat' isimli kitabı yazmış Ebru Şinik. Kitapta tıbbi makalelerden örnekler vererek işin bilimsel kısmına da giriyor. Burun nefesinin önemini ve klinik bulgularını paylaştığı kitaptaki "Ağız nefesinin zararları" diyen bölüm ise hayli ilginç.




-Batı tıbbının tanımladığı 45 bin hastalık varmış ve bunların çoğunluğu stres kaynaklı. Dolayısıyla bilim adamları "Stresi ne kadar doğru yönetirseniz o kadar sağlıklı olursunuz" demeye başlamış. Hiç haberim yoktu, ABD'li doktorlar reçetelere meditasyon yazmaya başlamış bile.




Sadece kadınlara




Çarşamba gecesi 9 ayrı kategoride kadınları ödüllendiren Elele Avon Kadın Ödülleri gecesi vardı. Oyuncu dalında oyuncu Burcu Biricik, şarkıcı dalında Kalben, yazar dalında Büşra Yılmaz ve spor dalında Ayşe Begüm Onbaşı'nın ödül aldığı gecede her zaman karşıma çıkmayacak isimlerle karşılaşmak da iyi oldu. Mesela bilim kadını İlayda Şamilgil. Kendisini TUBİTAK'ın umursamadığı ama dünyanın en prestijli bilim ödülleri arasında yer alan "First Step to Nobel Prize in Physics"te (Nobel Fizik Ödülü'ne Doğru İlk Adım), jüriden tam puan almıştı. Sosyal sorumluluk dalında ödülü kucaklayan Dilek Sabancı ise kendisini yakınen tanımayan herkesi şaşırtmıştır herhalde. Ödülünü alırken yaptığı konuşma hiç bitmesin, anlatmaya devam etsin istedik. Gecenin benim için önemli kısımlarında biri de Kalben'le tanışmak oldu. O geceki kimseyi umursamaz, kendi evreninde yaşayan hallerine baktım da gerçek bir sanatçıyla tanışmış olmak beni mutlu etti. Gözlükleri önemsemeyen bütün müzikseverlere ithaf ettiği ödülün arkası tabii ki gelecektir.




Tony Bennett 90




ABD'Lİ müzik ikonu Tony Bennet, 90'ıncı yaşını bir albümle kutlamış ve harika bir doğum günü partisi vermiş bize. Canlı kaydedilen 18 şarkının hepsi ayrı güzel. İlk 12 şarkı Lady Gaga, Billy Joel, Diana Krall gibi müzik işinin efsaneleriyle söylenmiş. Solo şarkıları sona saklamışlar. Keşke o partide biz de olsaydık demeniz muhtemel. ‘Celebrates 90' isimli albümün 3 CD'lik özel versiyonu da piyasaya sürüldü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR