İş dünyasının başarılı genç yöneticilerinden Batu Aksoy, işinde olan başarısıyla ön plana çıkarken örnek aldığı babasının izinde ilerliyor. Aile şirketleri Turcas Petrol'ün Yönetim Kurulu Üyesi ve Ceo'su olan Batu Aksoy iş, aile ve evlilikle ilgili bilinmeyenlerini HT Kulüp Yazı İşleri Müdürümüz Reşit Özet'e anlattı.






Röportaj: Reşit ÖZET




- Batu Bey biraz eskiye eğitim yıllarınıza gidelim ve eğitim hayatınızı,iş hayatına geçiş serüveninizi sizden dinleyelim.




Johns Hopkins Üniversitesi (Baltimore, ABD) Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. 1998 - 1999 yılları arasında Annapolis ABD'de bir telekomünikasyon şirketi olan Geophone LLC'de sistem mühendisi olarak çalıştım. Ardından Türkiye'ye döndüm, askerlik görevimi tamamladıktan sonra kendi şirketlerimizde kurucu ve Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışmaya başladım.2006–2008 döneminde Başkanlığını yaptığım PETFORM’un (Petrol Platformu Derneği) Üyesi, TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Üyesi ve Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Türk–Yunan İş Konseyi İcra Kurulu Üyesi olarak gerek enerji gerekse ekonomi alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyorum.




- Sahibi olduğunuz ve şuan çalıştığınız Turcas Petrol'deki görevinizden bahseder misiniz?




Halen; Turcas Petrol A.Ş. ve bağlı ortaklıklarında Yönetim Kurulu Üyeliği ve İcra Kurulu Başkanlığının (CEO) yanı sıra şu şirketlerde de Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmekteyim: Aksoy Holding A.Ş., Enak Yapı ve Dış Ticaret A.Ş., STAR Rafineri A.Ş., RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş., RWE & Turcas Kuzey Elektrik Üretim A.Ş., ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili olduğu RWE & Turcas Enerji Toptan Satış A.Ş.




- Ablanız Banu Hanım ile nasıl bir iş akışınız var? Birlikte çalışmanın avantajları neler?




Yoğun iş tempomuzda mümkün olduğu kadar iş bölümü prensibi ile hareket ediyoruz. Kurumsallaşmış bir yapımız olduğu için şirketimizdeki herkesin görev ve sorumluluk alanları net bir şekilde belirlenmiştir. Şirketimizde, farklı görüşleri ön plana çıkarmaya önem veriyorum. Banu ile de bazı konularda benzer bakış açılarımız olsa da, esas zenginliğin olaylara farklı açılardan bakmak olduğunu düşünüyorum. Eğitim hayatımız sonrasında Banu ile hep benzer iş kolları içindeydik. Hatta ilk zamanlarda, Aksoy Holding’in bir parçası olarak, Turcas’tan bağımsız, elektrik ve doğalgaz pazarına yönelik başka işler geliştirmek üzerine çalıştık. Birlikte her zaman uyum içinde çalıştığımızı söyleyebilirim.



- İş hayatınızdaki prensipleriniz ve hedefleriniz neler?




Fark yaratmak benim temel prensiplerimden birisi. İş hayatında da fark yaratabilmek için hem çok çalışmanız, hem de çok iyi bir ekiple çalışmanız gerekiyor. Delegasyon çok önemli, ancak bu şekilde kişiler kendi yaratıcılıklarını kullanarak değer yaratabiliyorlar. Güven, dürüstlük ve girişimciliğe önem veriyorum. Yeni fikirlere her zaman açığım. Planlı, yapısal ve kurumsalbir çalışma tarzım var. Bir işe girerken olumlu, olumsuz tüm sonuçlarını bilerek girmek gerektiğine inanıyorum. Bu demek değil ki risk almayacaksınız, kar etmek için mutlaka risk alacaksınız ancak bunları olabildiğince hesap etmeye ve öngörmeye çalışarak.




- Yeni projeleriniz var mı bahseder misiniz? Sizce başarılı bir iş adamı olmanın püf noktaları neler?




Bundan sonraki hedeflerimizde Turcas’ı yenilenebilir enerjide de aktif bir şirket haline getirerek şirketimizin sürdürülebilirliğini arttırmak ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde sadece Shell & Turcas, RWE & Turcas veya SOCAR & Turcas gibi iştiraklerimiz seviyesinde değil Turcas Petrol A.Ş. olarak da daha aktif bir politika izlemek mevcut. Turcas bünyesinde bu sene devreye girecek Denizli’deki doğalgaz kombine çevrim elektrik santralimizin yanı sıra yenilenebilir enerji yatırımlarında rüzgar ve jeotermale dayalı elektrik üretim projelerimiz var, ayrıca İzmir Aliağa’da inşa edeceğimiz STAR petrol rafinerisi önümüzdeki dönemin en ölçekli yatırımı olacak. Bunun dışında Aksoy Holding bünyesindeki Conrad Oteli’nde de geniş kapsamlı bir renovasyon projesine başladık, 2013 sonunda otelimiz önümüzdeki 15 seneye yönelik farklılığını hissettirecek şekilde yenilenmiş olacak.




- İş hayatında babanız Erdal Bey'den neler öğrendiniz? Babanızın hangi yönlerini örnek alıyorsunuz?




Bugün şirketimizin geldiği noktayı, Erdal Bey bundan 30 sene önce hayal etmiş ve planlamıştı. Kendisinin vizyoner kişiliği çok güçlüdür. Bugün de bundan 30-40 sene sonrasını planlıyor. Çok çalışması, olaylara olumlu tarafından yaklaşması, hoşgörülü ve sabırlı yapısı örnek alıyorum.




- Sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyormusunuz?




Sosyal sorumluluk projelerini takip ediyorum ve birçok projeyi kişisel olarak ve şirket olarak destekliyoruz.





- Sizce ülkemizde bu alanda en çok hangi alanlara yoğunlaşılmalı?




Eğitim, ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi. Eğitim çağına gelmiş çocukların eşit haklara sahip olması ve özellikle kız çocuklarının da eğitimlerine devam etmeleri gerektiğini düşünüyorum.




- Evliliğe bakış açınız nedir? Baba olmayı düşünüyor musunuz?




İş hayatındaki planlı yapımın tersine evlilik konusunda çok da planlı olunamayabileceğini düşünüyorum. Çocukları çok seviyorum. Yeğenim doğduktan sonra onunla vakit geçirmek beni çok mutlu ediyor.




- Spora olan tutkunuzu biliyoruz... Hangi sporları tercih ediyorsunuz?




Evet, spora çok önem veriyorum, bu benim için hayatta bir öncelik. Sabahları, haftada 5 veya 6 gün özellikle işe gelmeden önce tempolu yürüyüş yaparım, koşarım veya ağırlık ile çalışma yaparım. Kafamı dağıtmak ve işe dinamik başlamak için çok iyi bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Futbola da meraklıyım. Maçları çok yakından takip ederim.











İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR