Boğaz'daki muhteşem otel Les Ottamans'ın sahibesi Ahu Aysal'la, htkulup.com için röportaj yapacağım gün, en ciddi halimi takındım. Öğle yemeğini yiyen Ahu Hanım, beni görür görmez masadan kalktı ve içten bir gülümsemeyle bana 'Merhaba' dedi. Ben tokalaşmayı beklerken, birden yüzüme kocaman bir öpücük kondurdu. Röportajın çok keyifli geçeceğini o an anladım. Buyrun siz de bu samimi sohbete kulak misafiri olun.

Röportaj: Aybala ÇALIŞKAN


Fotoğraflar: Hakan YAĞCI



İnanılmaz enerjiksiniz. Bunun sırrı nedir?




Sabahları uyanıp banyoya gidince kendime aynadan öpücük atıyorum. Torunum benimle beraber geliyor, ''Hadi öpücük'' diyerek aynadan kendimizi öpüyoruz. Sırrı bu sanırım. Hayata karşı kızgınlığım yok. Kendine emniyetin arttığı müddetçe, kızgınlığı atıyorsun. Kızgınlığı yaşayıp arkanda bırakıyorsun. Hayatın en büyük hilesi zaman.




Zaman genelde herkese iyi davranmıyor. Siz de tersine işlemiş...




Ben fotoğraflarımla baktığımda 10 sene öncesinden iyi göründüğümü düşünüyorum. Daha genç daha da güzelim. Kişi önce kendini bulmalı. Kendinin ne istediğini bilmeli. Giyeceğimiz elbise gibi... Bana yakışan sana yakışmayabilir, sana yakışan bana yakışmaz. İnsanların hayata bakışı ve düşünceleri de farklıdır. Hayatta bana uyan şeyleri, içime sindiriyorum ve onu kabulleniyorum. Mesela dün akşam bir yemekteydim. İçeri bir baktım ve ''Ben ne kadar şanslı biriyim. Dünya kadar spermden en şanslı benmişim doğmuşum. Türkiye gibi bir ülkedeyim'' dedim. Dünyada gezmediğim yer yok her yeri geziyorum. İki gün sonra Alaska'ya gidiyorum. Her dönüşümde heyecanlanıyorum. Onun üzerine İstanbul ve Boğaz'da oturuyorum.




Sahip olduklarımı içime sindiriyorum. Benim yerime doyumsuz bir insan koy, ''Tırnağımın ucu niye böyle der'' bütün gününü mahveder. Ne yapmak istediğini bulacaksın.






Her zaman olumlu düşünüyorsunuz o zaman...




Bana kötü bir şey olmayacağına inanıyorum. Kötü gibi gördüğüm şu anki yaşam, ileride bana faydalı olacak ve benim bilmediğim çok güzel bir yaşama hazırlık diye düşünüyorum. Yanlış yaptığım şeyler olabilir onu da severek kabul edip içime sindiriyorum. Pişmanlık hiçbir işe yaramaz, hatalarını tecrübe hanesine koyarsan ileride sana yarar. Fakat üzülürsen sana bir faydası olmaz. Bunları içime sindirdiğim için pişmanlığım yok. Kötü bir anıyı hayatta hatırlamam. Bu bir beyin jimnastiği istersek yapamayacağımız hiçbir şey yok.




Başarılı bir işkadını olarak birçok ödüle sahipsiniz. Girişimci kadınlara neler tavsiye edersiniz?




Benim dinim animistim, doğaya inanıyorum. Tabiata inanıyorum. Tabiatta korkunç bir disiplin var ve hiçbir şey onu bozamaz. Disiplinli olan bir insan hiçbir yanlış yapmaz. Yalan söylemez, çalışkandır, araştırmacıdır. Kadınlara da en başta disiplinli olmasını tavsiye ederim.






Güçlü bir kadın imajı çiziyorsunuz...




Yapamayacağım hiçbir şey yoktur. Elimdeki her şeyi alsalar bile limon satarım yine keyifliyimdir. Gazete kağıdı üzerine soframı kurarım yine keyifliyimdir. Evim deniz kenarında değilse bile, deniz kenarında gidip bir yerde oturur onun keyfini çıkarırım. Keyfimi hiçbir şekilde bozmam. Bu demek değildir ki, para ve lüksle keyif yapılır.




Parasız da keyif alabiliyorsunuz yani... Sizce lüksün tanımı nedir?




Lüks, freedom demektir yani özgürlüktür. Bir marka peşinde koşuyorsan eğer o lüks değildir. Çünkü o markaya bağlılığın var. Bu aralar Hermes çantalar herkesin kolunda. Marka takıntım hiç olmadı. Beğendiğim şeyi aldım. Ruhumun serbestliği budur. Ben kendi içimde çok iyiyim ve kuvvetliyim. Beni Hermes çanta değiştirmez. Pazardan alıp giyinebilirim. Ben onu gönlümle süslerim zaten. Lüksün tam karşılığı özgürlük demek.




Özgürlükten konu açılmışken, geçtiğimiz mart ayında sırt çantanızı takıp Papua Yeni Gine'ye gittiniz. Orada neler yaşadınız?




Dünyayı görmeyi çok seviyorum. Dünyayı tanıdıkça görüş açım genişliyor. Bir yerde yanlış olanların öbür tarafta doğru olduğunu anlıyorsun. Papua Yeni Gine'deki bir kabileydim, insanlar parayı bilmiyorlardı. Bunu görmek her şeyi kabullendirdi bana. Evlenince denizden çıkardıkları deniz kabuğunu günlerce süslüyorlar, boyunlarına asmak üzere. Evlenmiş kızlar kendinden emin olarak geziyor. Dünyanın diğer tarafında elmasını, altınını takıyor. Önemli olan insanın mutlu olması. Parayı görmemiş ama mutlu. Ordaki imkanlarının en iyisini kullanmış. Kaldığımız otellerde 5 gün değişmemiş çarşaflarda yattım. Tişörtümü çarşafın üzerine yayıyor öyle yatıyordum ertesi gün aynı tişörtü elimde yıkayıp, kurutup giyiyordum. Gezginler Kulübü'yle gittim. Türk olarak ilk defa gittik. Devletin bize verdiği korumalarla dolaştık.






Ahu Aysal nasıl bir çocukluk geçirdi?




Babam Nöropsikiyatri profesorüydü. Annem dünya tatlısı bir ev hanımıydı. İkisini de kaybettim ama bana verdikleri çok güzel şeyler var. Kendi başıma ayakta durmayı öğrettiler bana. Üç yaşındayken babam beni restoranlara götürürdü. Okuma bilmezdim ama elime mönüyü verirdi kendi okurdu benim seçmemi isterdi. Kendimden emin olmayı öğretti.




Genç yaşta evlendiniz değil mi?




18 yaşında Ünal Aysal'la evlendim. Talebeydik ve talebe hayatı yaşadık. İsviçre'de okudum, haftada bir gün gazoz alma hakkım vardı. Beraber Erzurum'da askerliğimizi yaptık Ünal'la. Eskiciden aldığım kanepe ve koltuğun üzerine Sümerbank'tan aldığım kılıfları yorgancıya diktirdim. Masa aldım kendim siyaha boyadım. Perdelerim tam kapanamıyordu çünkü paramız yetmiyordu gergin duruyordu. Bunlar beni hayata dair çok büyüttü. Sonra Belçika'ya gittik. Çocuklarım büyümeye başlamıştı. Artık bir şeyler yapmanın gerektiğine inandım. Ufak ufak Ünal'la çalışmaya başladım.




Otelcilik mesleği karakterinizle uyuşuyor mu?




Benim sevdiğim meslek her zaman otelcilik oldu. Otelci, insan sevmeli, detaycı olmalı, gözü açık olmalı, kızmamalı. Kusurları kabul edebilmeyi bilmek lazım. Büyük kızım otelcilik okudu sonra ona göre olmadığını anladı. Akrep burcu her şeyin doğrusunu söyler. Küçük kızım benimle çalışıyor Yengeç burcu. Çok sevecen ve gayet iyi ediyor bu işi.




Otel işletmeciliği yapmasaydınız sizi hangi meslek tatmin ederdi?




Emlak komisyonculuğu yapardım.




Les Ottamans ile ilgili kısaca bilgi alabilir miyiz?




Otelimiz dünyada 17 tane ödül aldı. 10 suitimiz var. Bazı odalarda iki banyo var. Hem evimde oturup hem çalışmak iyi fikir gibi geldi. Burası hem evim hem de dünyayı ağırlayabileceğim bir otel olsun istedim. Muhsinzade'den kalma bir kömür deposuymuş burası. Ben bu hale getirdim. Zeynep Fadıllıoğlu bana çok yardımcı oldu. 7 senede eskisinin aynısını yaptık. Maddi kısmına bakılırsa hiç kazanmıyorum, kazandığımı da otele yatırıyorum. Otel feng-shui şeklinde dekore edildi. Singapur'dan en büyük master'lardan biri geldi, oteli topraktan kutsadı. Sonra sertifikamızı verdi. Dünyada çok az sayıda bu kadar lüks feng-shui oteli var. Ayrıca gördüğünüz her şey satılık. Herhangi bir müşteri bir eşyayı beğendiği an satın alabiliyor.




Otelinizde dünyaca ünlü yıldızlardan kimleri ağırladınız?




Kevin Costner, Kylie Minogue, Paris Hilton ve daha birçok dünya yıldızını misafir ettik.




Basına yansıdığı gibi uçuk istekleri var mı gelen ünlülerin?




Gelmeden önce onları getiren acentalar abartıyor. Paris Hilton'da da çok abarttılar. Normal soda içmez dediler. Hepsi o kadar görgülüler ki, hiç fazladan bir şey istemediler.






Kriz söylentileriyle ilgili neler düşünuyorsunuz?




Başbakanımızla aynı fikirdeyim. Bize öyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Yunan Adaları'nı dolaştık, her yer Türk doluydu. Akıllıca gidiyoruz gibi geliyor. Hatta dışarıdan yatırımcının gözü Türkiye'de.




Türk turizmi açısından Türkiye'nin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?




Benim görüşüm turizm bu şekilde olmaz. Turist nereye geldiğini bile farkında değil. Denize girip sabahtan akşama kadar yemek yiyeceğini sanıyor. Hastalansa ceplerinde para yok. Antalya'da da tatil köylerimiz var. Sadece otel ve ulaşımı ödüyorlar o kadar. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar güzel oteller yok. Devletten alınan kredilerle yapılmış aslında hiç ihtiyacımız yok. Bize 3 yıldızlı oteller bile yeter. Her taraf 5 yıldızlı otel dolu. Bunun yanında gelen müşteri benim için yeterli değil. Gelen turistin sadece otelde kalması değil, alışveriş yapması da gerekiyor. Ama bunları yapacak insanlar maalesef ülkemize gelmiyorlar.




Hayata karşı kinim yok dediniz. 32 yıllık eşiniz Ünal Bey'den boşandıktan sonra hiç mi kin tutmadınız?




Ünal benim her şeyim canımın içi. Çocuklarımın babası, en yakın dostum. Her gün beraberiz. Tüm toplantılarını otelimde yapar. Saatlerce oturur konuşuruz. Her bayramımızı birlikte geçiririz. Bayramda sıraya diziliriz. En başta Ünal, sonra ben ardından çocuklar, torunlarım, damatlar. Herkes küçükten büyüğe el öper, mendil yaptırırım içine para koyarım. En sonda ben Ünal'ın elini öperim o da bana para verir. Ben hakikatten onu seven biriyim. Onu serbest bırakmalıyım. Sen ne kadar bir şeyi seversen sev, devamlı bir arada kalamazsınız. Benimle hayatını sürdürmeye mecbur değil. Egoistlik oluyor buna hakkımız yok.




Yalnızlığı seviyor musunuz?




Yalnızlığımı ve kendimi çok seviyorum. Seyahetlerime bile tek başıma gidiyorum. İnsanın kendi kendine yetmesi çok güzel bir şey.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR