Röportaj: Aybala ÇALIŞKAN



-"Glütensiz Gurme Lezzetler" kitabının ardından ‘Evinizde Sağlık ve Güzellik Doğal Tarifler-Öneriler’ isimli kitapla yeniden kitapseverlerle buluştunuz. Kitabınız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?




Ünlü fotoğraf sanatçısı Tamer Yılmaz’ın fotoğraflarıyla süslenmiş, stilistliğini yaptığım kitabımda; mutfağınızda kolayca hazırlayacağınız cilt, saç, ağız, el ve ayak bakımı için doğal maske ve peeling tarifleri yer alıyor. Ayrıca bağışıklığı destekleyen doğal içecek ve salata tarifleri ile sağlıklı yaşam önerilerilerime de yer verdim. Ayrıca “Health and Beauty Home Remedies Recipes and Recommendations” da kitapseverlerle buluştu. Kitapta yer alan tüm tarifler glütensiz. Kitabevleri, Gratis mağazaları ve Amazon’da satışı bulunuyor.




-Doğal ürünlerle hazırladığınız güzellik bakımlarınızdan sizin favori bakımınız hangisi?




Favori bakımım Karbonatlı Yoğurt Maskesi. Cildimde oluşan doğum lekelerini pek çok kozmetik krem ve leke açıcı kullanarak senelerce açamadıktan sonra bu mucizevi maskeyle geçirdim.




-Kitabınızda cilt bakımının yanı sıra sağlıklı beslenmeye yönelik detoks etkisi yaratabilecek içeceklere ve salatalara da yer vermişsiniz. Tavsiyeleriniz için uzmanlardan yardım aldınız mı? Kitap süresince kimlerle çalıştınız?




Tariflerin hepsi her gün kolaylıkla yaptığım, iyi sonuç aldığım doğal uygulamalar. Bu tarifleri yazarken senelerce hem Cornell Üniversitesi’nden aldığım beslenme eğitimlerinin bilgilerini, hem de Sağlık ve Beslenme konusunda dünyanın en iyi yemek kitabı ödülünü alan kitabım “Glütensiz Gurme Lezzetleri”ni yazarken çalıştığım doktor ve profesörlerden kazandığım deneyimlerimi harmanladım.

'Doğal ürünler tercihimdir'




-Sağlıklı olmak adına hazırlanmış bir kitaptan bahsediyoruz. Bence 'Sağlıklı olan her şey güzeldir' ya sizce?




Haklısınız, ben de aynı düşüncedeyim. Sağlık doğadan ve doğaldan gelir. Doğadan gelen, doğal olan her şey güzeldir.




-Aslıhan Sabancı, sabah kalktığında vücudu ve sağlığı için hangi ritüelleri yerine getirir?




Sabahları erken kalkarım; spor ve yürüyüş yaparım.



-Sağlıklı ve doğal ürünlerle ilgili yapmış olduğunuz araştırmalara istinaden sizce insan sağlığı açısında ve olumlu etkileri göz önüne alınarak en mucizevi bitki ya da meyve hangisi?




İnsan sağlığına olumlu etkileri olan mucize tek bir bitki, sebze ya da meyve yoktur. Mucizevi bitkiler, meyveler var bunların hepsinden tüketmeliyiz. Örneğin ceviz çok faydalıdır ancak sadece biraz ceviz yiyerek günün geri kalanını cips, kola vb tüketerek geçiremeyiz. Koyu renkli tüm sebze meyveler: Pancar, kırmızı lahana, havuç, nar, bal kabağı, enginar, brokoli... Sonra bazı taze baharatlar: Zencefil, zerdeçal, karaturp, fesleğen, kekik, biberiye, çörekotu, ketentohumu. Kuruyemişler: Ceviz, kayısı çekirdeği, badem. Baklagiller: Nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek çok sağlıklıdır. Ayrıca sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek gerekir. Hem doğal ve hormonsuz olurlar hem de daha lezzetlidirler.




-Giderek doğaya ve doğala geri dönüş söz konusu. Aslıhan Sabancı bu trendin neresinde? Hayatında asla vazgeçmem dediği ve her anında kullandığı doğal ürünler hangileri?




Ben hep doğal ürünleri tercih ediyorum. Çocukluğumda tüm arkadaşlarım yerken ben kolayı, cipsi, paketlenmiş bisküvileri sevmez ve tüketmezdim. Ev yapımı kek ve taze portakal suyu bana hep daha lezzetli gelirdi. Taze baharatlardan asla vazgeçmem, yemekleri tuz yerine baharatla lezzetlendirmeyi tercih ederim.




-Yazarlığın yanı sıra Aslıhan Sabancı bir anne... Çocuklarınızın beslenmesinde nelere dikkat ediyorsunuz?




Çocukları işlenmiş, katkı maddesi içeren hazır gıdalardan, fazla tuzlu, fazla şekerli gıdalardan uzak tutmak gerektiğine inanıyorum. Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek, yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren gıdaların bolca yenmesi gerektiğine inanıyorum.

-Türk kadını sizce bakımlı mı?




Türk kadını çok titiz ve temiz, elinden geldiğince de bakımlıdır. Bizde anneler saçını süpürge eder, kendisinden önce hep çocuğuna, eşine evine bakar. Fedakâr Türk kadınımız maalesef zamansızlıktan istediği kadar bakımlı olamaz ama tertemizdir, pamuk gibidir.

-Sosyal hayata geri dönecek olursak; size davetlerde pek rastlamıyoruz. Bunun belli bir sebebi var mı? Ayrıca çok sık seyahat ettiğiniz duydum. Seyahatlerinizini hangi amaçla gerçekleştiriyorsunuz?




Seyahatlerimin çoğu iş hayatımla ilgili. Örneğin geçtiğimz hafta Frankfurt’ta kitap fuarında standım vardı. Çok yoğun bilgi alışverişinde bulunduk. Ev ve iş hayatı dışında pek fazla davetlere katılma imkânı bulamıyorum.




-Moda olan her şeyi takip eder misiniz? Giyim kuşam, elektronik vs...




Çok okurum, gündemi, modayı yeni her şeyi takip ederim. Kendime yakışan rahat ve spor kıyafetleri tercih ediyorum. İşlerime hız kazandıran ve kolaylaştıran elektronik aletleri kullanıyorum.



Sabancı’dan sağlıklı mönü




-Bize minimum bütçeyle sağlıklı bir mönü hazırlamanızı istesek?




Türk kadınımız imkânsızlıklarda bile harika mönüler hazırlar. Benim de en sevdiğim yemekler baklagillerle hazırlanmış mönülerdir: Kuru fasulye pilav, cacık. Yeşil mercimek yemeği, bulgur pilavı. Nohut yemeği, pilav, salata.




-Uyumadan önce kullandığınız bakım ürünleri neler?




Gece yatmadan cildi iyice temizleyip nemlendirmek gerekir. Türk kahvesi maskesi ya da mısır unu ve yoğurt maskesi ile güzel bir peeling yaptıktan sonra avokado maskesi ile nem verilebilir.




-Güzellik içten gelir felsefesine katılıyor musunuz?




Tabii katılıyorum. Ruhu güzel insanların ışığı yüzlerine de yansır. Hatta bu ışık çevresindekilere de yansır, çevrelerine sevgi, huzur ve mutluluk yayarlar.




-Aslıhan Hanım’ın gözdesi olan salata tarifi ya da bakım tavsiyesi hangisi?




Pancar salatasını, yeşil mercimek salatasını çok severim. İçeceklerden de zencefil çayını tavsiye edebilirim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR