ÇEVRENİZDE kaybettiği bir eşyası bir süre sonra geri dönen kimse var mı? Hani bazı gazetelerde “Takside unuttuğu para dolu çantası taksici tarafından kendisine ulaştırıldı...” falan diye okuyoruz ya, öyle yani, kaybettiğiniz,unuttuğunuz paranız ya da eşyanız hiç size geri döndü mü?

Bana böyle bir şey hiç olmadı... Arkadaşlarımdan da hiç böyle ‘mucizevi’ geri dönüş hikâyesi duymadım. Zaten sanırım o ‘bulduğu parayı iade eden taksici’ de tek bir kişi! Ona denk gelirseniz unuttuğunuz eşyanız size geri dönüyor, onun dışında bir yerdeyseniz, geçmiş olsun...

Geçenlerde bir arkadaşım cep telefonunu kaybetti... Metroda düşürdüğünü tahmin diyor. “Yolda da düşürmüş olabilirim” diyor. Cep telefonunu ‘bu kadar uzun süre eline almadan’ nasıl ortalıkta dolaştığı ayrı bir hikâye, “Bulmak için ne yaptın?” diye sorduğumda koca bir “Hiiiçççç!” dedi: “Çoktan gitmiştir...”

JAPONYA-ENDONEZYA HATTI

Önceki gün 21 yaşındaki üniversite öğrencisi, Japon Shota Noda’nın öyküsünü okurken ‘emektar telefonunu’ kaybettiği günün akşamı yeni telefonunu kurcalayan arkadaşım aklıma geldi...

Noda, Zama kentinde her zaman bindiği trende akıllı telefonunu unuttuğu gün hemen gerekli yerlere başvurusunu yapmış. Kayıp bürosunu düzenli aramış hep “Yok” cevabını almış, bir süre sonra da telefondan tamamen umudunu kesmiş.

Olaydan birkaç hafta sonra Zama’dan 5 bin 800 kilometre uzakta Endonezya’nın başkenti Cakarta’da demiryolları işçisi 24 yaşındaki Syahri Rochmat, yeni gelen vagonlar içinde gezerken bir akıllı telefon ve kılıfına sıkıştırılmış bir öğrenci kimliği bulmuş. Syahri, kimlikteki Japonca yazıyı okuyamadığı için önce ne yapacağını bilememiş. Sonra Japonca bilen bir arkadaşı aracılığıyla Twitter’a telefonun ve kimliğin resmini koymuş.

O TELEFON ORAYA NASIL GİTTİ?

Syahri’nin arkadaşlarından biri öğrenci kimliğinin üzerindeki bilgilerden yola çıkarak tweet’i Shota Noda’nın okulu Yokohama Üniversitesi’ne ‘menşın’lamış. Birkaç gün sonra da Shota, Facebook sayfasında aylar önce kaybettiği telefonu ve kimliğinin fotoğrafıyla karşılaşmış. “İyi de ben telefonu ve kimliği Japonya’da bir trende kaybettim, nasıl Endonezya’ya gitmiş” diye düşünürken demiryolu şirketi konuyu aydınlatmış. Şirket, Shota’nın telefonunu kaybettiği günlerde elindeki 205 vagonun 120’sini Endonezyalı demiryolu şirketine satmış.

Shota önce Syhari ile internet üzerinde yazışıp, telefonunu yollayıp yollayamayacağını sormuş. İkili ‘Google translate’ten bir sonuca ulaşamayınca da Shota Noda, Jakarta’ya gidip telefonunu almaya karar vermiş.

DOSTLUKLARI FENOMEN OLDU

Telefonun kaybolmasında 7 ay sonra öğrenci Shota Noda, demiryolu işçisi Syahri Rochmat'la Cakarta'da buluşmuş. İkili bu 'inanılmaz' öyküyü bir fotoğrafla ölümsüzleştirip ‘mucizevi telefon’ başlığıyla Twitter’da paylaşmış. Dostlukları dünyanın o tarafında sanal âlemde olay olmuş. Syahri, ‘yeni dostu’nu Tokyo’da ziyaret etmiş... Noda bu ‘sevimli’ öykü için “Cep telefonum ve yeni arkadaşım benim için çok değerli” diyor. ‘Tren’ severler ikilinin Facebook sayfalarına arkadaşlık için binlerce mesaj bırakıyor.

Bu küçük öykü arkadaşımın cep telefonunun yıllar sonra da olsa yeniden dönebileceğini düşündürdü bana, “Oğlum bakarsın İsveç’ten çıkar senin telefon” diye mesaj attım romantik romantik... Bana oldukça gerçekçi bir ‘parmak


emoji’siyle cevap verdi...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR