Türkiye'deki denizcilik arkeolojisinin tarihine imza atan ve tanıklık eden kişilerin portrelerini anlatan Mehmet Bezdan, 'Derinlerdeki Portreler' isimli kitabıyla okucuyla buluştu. 1960 yılında Anadolu kıyılarında başlayan hikayenin kahramanlarının ardından yine bu alana uzaktan ya da yakından emek vermiş kişilerin arkeolojiye bakış açılarını gelişen ve değişen şartlarını konu alan kitapta, denize ve dalışa olan tutkusuyla bilinen merhum Mustafa Koç ile Jeff Hakko ile bir söyleşi de yer alıyor. Yaklaşık sekiz yıl önce filizlenen bir fikrin, üç yıl süren saha çalışmasının ardından ortaya çıkan kitapta, denizcilik arkeolojisini destekleyen, doğru bilgiye ulaşan, görüntüleyen ve dünyaya anlatan insanların hikayeleri anlatılıyor.




Deniz arkeoloji müzesine destek verdi




Türkiye'nin en önemli işadamlarından merhum Mustafa Koç’u tanımak ve arkeolojiye olan tutkusunu gözlerinde görmenin kendisi için heyecan verici olduğundan bahseden Mehmet Bezdan, Türkiye üniversitelerindeki ilk deniz arkeoloji müzesini ülkemize kazandırdığı için merhum işadamını şükranla anıyor. Arkeolojiye ilgisinin babası Rahmi Koç'tan geldiğini söyleyen


Mustafa Koç, röportaja şöyle devam ediyor: "Arkeoloji atmosferinde büyüdük diyebilirim. Aynı zamanda benim ortanca kardeşim de arkeolojiye meraklıdır. O aslında bilimsel olarak benden daha meraklıdır. Elimden geldiğince destekliyorum." Sualtı arkeolojisiyle tanışmasının yakın arkadaşı Ayhan Sicimoğlu vasıtasıyla olduğunu anlatan Koç, "Ayhan Bey, beni ilk defa doksanlı senelerin başında Uluğburun batığına götürdü. Orada bir iki dalış yaptık. George Bass ile tanışmam da orada oldu. Bir kere daldıktan sonra acayip etkilenmiştim" diyerek röportaja devam ediyor. Koç, dalış sırasındaki anılarını da kitapta anlatıyor.




'İlk kez altı yaşında daldım'




Jeff Hakko denize olan tutkusunu Mehmet Bezdan'ın 'Derin Portreler' adlı kitabında anlatıyor: "Çocukluk günlerimde Büyükada’da meydandan aldığım ilk palet ve maskeyle başlıyor her şey. Altı yaşımda zamanımın çoğunu nefesli dalışlarla su altında geçiriyordum ve o yıllarda su altındaki hayata karşı başlayan tutku beni bugünlere getirdi."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR