Toplum Günüllüleri Vakfı (TOG) özellikle son dönemlerde gerçekleştirdiği başarılı, yaratıcı ve öncü projeler ile adından sıkça söz ettiriyor.Bu başarının arkasındaki etkili isimlerden olan TOG Sosyal Komite'nin proje iletişim stratejilerini gönüllü yöneten Burcu Hanif ve Özlem Güsar çalışmalarını ve projelerini HT Kulüp Yazı İşleri Müdürü Reşit Özet'e anlattı.




Burcu Hanım TOG ile tanışmanızı anlatır mısınız?

Toplum Gönülleri Vakfi'nin çalışmalarını beğeni ve ilgiyle yakınen takip eden biriydim. TOG'un bazı davet ve sohbet toplantılarına katılmamın yanısıra; TOG mütevelli heyeti ve sosyal komite üyemiz sevgili Senem Betil Gürün de beni yürüttükleri projeler hakkinda dönem dönem bilgilendiriyordu. Senem benim çok sevdiğim, yakın bir arkadaşımdır. Bir bulusmamizda TOG projeleri hakkinda sohbet ederken; TOG gonulluleri arasinda beni de gormekten mutluluk duyacagini belirtti ve gerçekleştirilecek olan sosyal komite toplantısına beni de davet etti. Elbette büyük mutluluk duydum. TOG yaptığı birbirinden farklı ve kendi misyonuna uygun yaratıcı projeleri ve şeffaflık politikasıyla sozlerimin başında da belirttiğim gibi; ilgiyle takip ettiğim, güvendiğim, zihnimde farklı yer edinmis, özel bir vakıftı benim icin her zaman... Katıldığım ilk toplantıda sosyal komitenin hayata geçirdiği projelerden, vakıftaki pozitif enerjiden, projelerin saglikli sekillenmesi adina gerceklestirilen özverili çaba ve keyifli calisma ortamından o kadar etkilendim ki, 3 senedir aynı heyecanla TOG sosyal komite bünyesinde tog'a destek veriyorum.






Burcu Hanım sosyal sorumluluk projelerindeki çalışmalırınızda eşiniz Mehmet Bey'in size desteği oluyor mu?

TOG'da gönüllü üniversiteli gençlerimizin yürüttüğü projeler hayata geçirildiği gibi, aynı zamanında alanında önemli markalarla da birçok projede işbirliğine giriliyor. Bu projeler için yapılan ön hazırlık ve detaylandırma çalışmaları, yoğun bir mesai ve toplantı trafiğini de beraberinde getiriyor.Biliyorsunuz bu çağda artık zaman en büyük değer, doğru ve işlevsel kullanmak gerçekten çok önemli.TOG Bazar, TOG 10. Yıl Daveti, Gönülden Sohbetler gibi birçok projelerimizde TOG sosyal komite olarak tüm arkadaşlarımız vakitlerinin azımsanmayacak kadar önemli bir kısmını TOG'a ayırıyor. Açıkçası eşimin bana en büyük desteği bu noktada... TOG'a ayırdığım zaman dilimi için bana gösterdiği anlayış, yoğun çalışma sürecinde beni özgür ve rahat hissettiriyor.




Peki Burcu Hanım TOG sosyal komite nasıl çalışıyor?

Bizler TOG Sosyal Komite olarak; TOG’un bilinirliğini arttırmak ve gönüllü gençlere kaynak yaratmak amacıyla bir araya gelen gönüllü bir ekibiz. Yıl içerisinde düzenlediğimiz geceler, yemekler, geziler, müzayedeler, sohbetler gibi özel etkinliklerden sağladığımız geliri TOG projelerine aktarmaktayız. Bu yolla 2006 yılından itibaren 6 milyon TL kaynak yarattık.




Özlem Hanım, sosyal sorumluluk projelerinde başarılı olmanın sırları neler?

Özlem Güsar:Sanırım bunun sırrı, iyi bir ekip olmak ve ciddi kurallar koyarak devam etmek. Kendimizden örnek vermek gerekirse; biz TOG sosyal komite olarak vakıf için fon sağlayan çalışmaları yürüten küçük ama çok etkili bir grubuz. En önemli özelliğimiz hepimizin gönüllü olmamıza rağmen profesyonellere taş çıkaracak kadar planlı ve disipli çalışmamız. Her birimizin iyi olduğu konular var ve buna paralel olarak çok iyi bir iş bölümü yapıyoruz. Her zaman yapılmamış olanı yapmaya özen gösteriyoruz, bunun için yurtdışında ses getirmiş vakıf projelerini bile takip ediyoruz. Diğer taraftan her yaptığımız projenin sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz, bir seferlik projelerimiz tabii ki oluyor ama genelde uzun soluklu çalışmalarımız var. Örneğin artık bir şehir efsanesi haline gelen TOG Bazar bu yıl 7. Yılını kutluyor. Yapı Kredi Bankası’nın en üst segmente hitap eden kartı Crystal ile işbirliğimiz bu yılın 3. Yılına girdi. Park Bravo tshirtlerimiz ise iki yıldır çok populer.




Vakıfların iletişimini yürütürken dikkat edilmesi gereken noktalar neler?

Hem Burcu hem de benim geçmişimde profesyonel olarak marka yönetimi ve stratejik iletişim var. Bu nedenle vakıf çalışmalarına da bu gözle bakıyoruz; bu konuda öneriler vermem gerekirse şunları söylemek mümkün. Her projenin bir ismi, stratejisi ve iletişim planı yaratılarak işe başlanmalı. Projelere sponsor olan şirketlerin bu projeyi desteklerken ki ana amaçlarını ve isteklerini; vakfın gerçekleri ile bir araya getirip bir kurgu yapmak en akıllıcası. Projenin her aşamasında; basın ve celebrityler dahil olmak üzere herkesi detaylar hakkında bilgilendirmek çok önemli; insanlar hangi projeye destek verdiklerini ve paranın nereye gittiğini mutlaka bilmek istiyor.. Basının farklı kanallarına uygun olarak projenin farklı yönlerini ön plana çıkartacak doğru bir kurgu yapmak, titiz ve planlı olmak başarıyı da beraberinde getiriyor. Diğer taraftan vakfa değer katmayacak projelere hayır demek gerçekten çok önemli, bizim bu konuda kesin prensip kararlarımız var ve buna uyuyoruz. Vakıf için gönüllü olarak çalışmak çok enteresan gerçekten kendimiz için asla isteyemeyeceğimiz şeyleri, söz konusu vakıf olduğunda rahatlıkla talep edebiliyoruz.Bu arada tüm basına müteşekkür olduğumuz belirtmek isterim; bugüne kadar bize çok destek oldular. Bunda tabii ki bizim şahsi ilişkilerimiz kadar TOG’lu gençlerin harika işlere imza atması ile vakfın şeffaf ve hesap verebilir olması büyük güven telkin ediyor.



Burcu Hanım, geçtiğimiz hafta Park Bravo ile birlikte yaptığınız sosyal sorumluluk projesini anlatır mısınız?

“Okulum Geleceğim” her çocuğun farklı olduğu ve bu nedenle hepsinin “çocuk dostu okullara” ihtiyacı olduğu düşünülerek hayata geçirilen bir proje. Temelde çocukların okula aidiyetlerinin güçlenmesini ve okula devamlılıklarını sağlamayı amaçlıyor. 2011 yılında Park bravo ile bu çalışmanın ilk ayağını gerçekleştirmiş, çok iyi bir geri dönüş almıştık. Bu sene özgürlük, sevgi, umut, mutluluk ve şansı temsil eden “kuş” figürü temasıyla tasarlanan t- shirtler 49 TL den satışa sunuluyor. Park bravo satışlardan elde edilecek tüm geliri bu projeye bağışlıyor.




Özlem Hanım sizce ülkemizdeki sosyal sorumluluk projelerinde en çok hangi alanlara yoğunlaşılmalı?

Ben şahsi olarak geleceğimizi en çok etkileyen iki konunun gençlerin eğitimi ve gelişimi ile çevre ile ilgili konular olduğuna inanıyorum. Çevre derken, küresel iklim değişiminden yenilenebilir enerjiye, organik tarımdan karbon ayakizini azaltmaya kadar çok geniş bir çerçeveyi içeriyor. Doğru yetiştirilmiş gençlerle herşeyi daha olumlu olacağına inanıyorum , bu nedenle TOG için çalışmak benim için büyük bir keyif.






TOG olarak amaçlarınız ve hedefleriniz neler?

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) , 10 yıldır gençlerin enerjisini toplumsal faydaya dönüştürmek amacıyla çalışıyor. Gençler arasında gönüllülüğü yaygınlaştırarak, gençlerin kişisel gelişimine destek olurken bir yandan da birçok farklı konuda sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştirmelerine destek oluyoruz. 2012 yılında, Türkiye’nin dört bir yanından 40.295 genç proje gönüllüsüyle 989 yerel, ulusal ve uluslararası sosyal sorumluluk projesini hayata geçirildi. Türkiye’nin 71 ilinde, 123 gençlik grubu veya üniversite topluluğu/kulübü olarak faaliyet gösteren Toplum Gönüllüsü gençlerimiz 2012 yılında 336.111 kişiye çok çeşitli alanlarda hizmet götürdüler.




Burcu Hanım son olarak TOG'un önümüzdeki günlerdeki yeni projelerinden bahseder misiniz?

Her yıl düzenlenen ve büyük ilgiyle takip edilen TOG Bazar’ın 7’incisini, bu sene 28 Mayıs tarihinde Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleştireceğiz. Yapı kredi crystal kart ana sponsorluğunda düzenlenecek tog bazar'a bu sene de 100'ün üstünde firma birbirinden özel tasarımlarıyla katılıyor. Yaptığımız bütün projelerde olduğu gibi tog bazar ile de Türkiye’nin dört bir yanındaki gençlerin sosyal sorumluluk projelerine kaynak yaratmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl TOG Bazar’ı 2017 biletli ziyaretçi gezmiş ve TOG projelerine aktarmak üzere 444.325 TL gelir elde edilerek bir rekora imza atılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR