Ya ‘Emniyet'te ya da ABD ya da Fransız Konsolosluğu'nda birinin mutlaka bir ‘arkadaşı' var. Ve bu ‘arkadaş' her ne hikmetse, büyük terör saldırılarının nerede olacağının, nerelerin risk altında olduğunun bilgisine sahip! Bu bilgisini de WhatsApp uygulaması üzerinden ‘yayabildiğiniz kadar yayın', ‘'etrafınızı uyarın', ‘çok ciddi' diye paylaşıyor. Yaklaşık bir yıldır farklı farklı insanlardan aynı mesajı alıyorum. Önceki gün, aynı mesajın altında bu kez isim de verilmeye başlandığını gördüm. Fransız Konsolosluğu'ndan alınan bir bilgi olduğu belirtilip, "Monaco Prensliği'nin temsilcisi, arkadaşımız Hülya Biren'den gelmiş bir bilgidir. O da nazikçe çevrenizi bilgilendirin dedi" yazıyor. Durun bir dakika! Hülya benim arkadaşım?




Savcılığa verecek




Hülya Biren ile hiç ilgisi olmayan birinden bu mesajı alır almaz "Demek böyle bilgilere sahipsin ve kendi arkadaşlarına bu bilgiyi vermiyorsun" diye şakayla karışık bir mesaj yolladım ona. Hülya çıldırmış durumda. Aynen şunları söyledi: "İpekcim lütfen köşende bu ahlaksızları yaz. Bir deli bir kuyuya taş atmış, 100 akıllı çıkaramamış. Yalan yanlış haberlerle hayatımı kabusa çevirdiler. Bu mesajda benim adımı kullananı da benim adımla birlikte bu mesajı yayanları da hepsini savcılığa veriyorum."




Amaç belli aslında




Daha geçen hafta Antalya'da bir kadın, yine aynı uygulama üzerinden yaydığı ses kaydında iki büyük AVM'nin otoparklarında bomba yüklü araç ve Antalya Havalimanı'nda da canlı bomba yakalandığını iddia ediyordu. Kadın, ‘halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak' suçundan gözaltına alındı. Yine geçen hafta, hepimizin telefonuna bir başka kadının sesi düştü, yok bir arkadaşı AVM'de bir restorana rezervasyon yapmak istemiş de restoran sahibi tanıdıkmış da, ‘Sakın gelmeyin size koruyamayız' demiş de... Mış mış mış. Bu söylentileri çıkaranların amacı belli. Bize düşense, bu insanların amacına hizmet etmemeyi öğrenmek...




Hurafelerle eğlenirken...




Birkaç ay öncesine kadar dualar, özlü sözler, kısa hikâyeler geliyordu cep telefonumuza ve ‘Bu mesajı bir saat içinde 9 kişiye göndermezsen başına çok kötü bir şey gelir', ‘Bu mesajı 7 kişiye gönderirsen duan kabul olur' gibi hurafelerle eğleniyorduk. Şimdi gelen mesajlara bakıyorum da hakikaten bunu düşünmek, yazmak, kayıt yapmak filan akıl alır gibi değil. Biz ne ara bu hale geldik, ne ara bu kadar kaybettik akıl sağlığımızı...




Cebimde bir tur rehberi var




Size de olur mu bilmem ama bazı insanların yanında kendinizi hem çok cahil hem de çok mutlu hissedersiniz. Yazar, tarihçi ve rehber ama hepsinin ötesi tanıdığım en huzur veren insan Saffet Emre Tonguç'un yanında ben hep öyleyim mesela. Ne anlatırsa anlatsın, kendimi ağzım açık, onu hayran hayran dinlerken buluyorum. Çoğunlukla, sesini kaydediyor, anlattıklarını defalarca dinleyerek hafızama kazıyordum. Dünyanın farklı ülkelerinde ya da Türkiye'nin çeşiti illerinde telefonla hep onu arıyor, nerelere gidebileceğimi ve nereyi görmem görektiğini ona soruyordum.




Kendi kendime kültür turu




Artık bu tacizlerime gerek kalmadı, çünkü akıllı telefonlar için hazırlanan ‘Piri' adlı uygulamanın sesi ve rehberi oldu Saffet Emre Tonguç. Uygulamayı cep telefonuma indirdim. Uygulama içinden bir rota seçiyor, sonra oraya gidiyorsunuz. Siz yürüyorsunuz, Sezgin Gezgin'in müzikleri eşliğinde Saffet Emre Tonguç size bölgenin tarihini anlatıyor. Geçen hafta iki saate yakın tarihi yarımada turu yaptım, şimdi hedefim Konya...




Cebimde bir tur rehberi var




Size de olur mu bilmem ama bazı insanların yanında kendinizi hem çok cahil hem de çok mutlu hissedersiniz. Yazar, tarihçi ve rehber ama hepsinin ötesi tanıdığım en huzur veren insan Saffet Emre Tonguç'un yanında ben hep öyleyim mesela.




Saffet Emre anlatsın herhangi bir yerin tarihini ben sabahlara kadar dinleyeyim... Bunun için artık sürekli kendisini takip etmeme gerek kalmadı. İş Bankası'nın desteğiyle akıllı cep telefonları için çok akıllıca bir uygulama tasarlandı. Adı Piri.




Piri anlatıyor sen geziyorsun




Saffet Emre Tonguç ve Türkolog Ali Canip Olgunlu'nun özgün içerikleri ile hazırlanan, İstanbul'un yanı sıra Anadolu'dan da bazı illerdeki tarihi ve kültürel eserleri anlatan bu uygulama ile kullanıcılar, geçmişle günümüzü birleştiren hikâyeler eşliğinde şehri, verilen rota doğrultusunda gezebiliyor.




Geçen hafta Piri ile birlikte, 1 saat 45 dakikalık Tarihi Yarımada turu yaptım, şimdi hedefim Konya...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR