Dün sabah bir maymuna dönüşmüş olarak uyandım! Belki de hep bir maymundum da ben bunun farkında değildim.

Şikayet ettiğimi düşünmeyin sakın ben halimden memnunum umarım maymun ben olduğu için üzülmüyordur!

Ruchira Sharma dün akşam Twitter’a koyduğu bir fotoğrafla dünyanın dört bir yanından yüzlerce gazeteciyi ‘maymun’ edeceğini bilmiyordu eminim. Ama işte devir global bir fenomen olmak için büyük buluşlar yapmaya, şarkılar bestelemeye, filmler çekmeye, romanlar yazmaya, büyük başarılar elde etmeye ihtiyacın olmadığı bir devir. Evin salonunda, pijamalarınla otururken sosyal medyaya yazdığın bir cümle ya da paylaştığın bir fotoğrafla global çapta bir akım başlatıp, kendi ‘15 dakikanı’ yaşayabiliyorsun...

Neyse, konumuz bu değil, konumuz maymun!

MAYMUN ÇILGINLIĞI

Ruchira Sharma, Twitter hesabında bir maymun vesikalığı paylaşıp, “Her gazetecinin imza fotoğrafı” yazdıktan kısa bir süre sonra tweet binlerce retweet ve yüz binden fazla ‘like’ almıştı.

BBC’den CNN’e, New York Daily’den Wall Street Journal’a, Vice’tan Observer’a, Washington Post’tan ESPN’e, MTV’den New York Times’a, New Yorker’dan Buzz Feed’e ve birçok yerel gazete-TV’de çalışan dünyanın dört bir yanında yüzlerce gazeteciler, ‘maymun’la yan yana fotoğraflarını paylaşıp, “Bu benim” gibi şeyler yazdı.

Hatta HBO resmi hesabından maymunun yanına Newsroom dizisinin kahramanı Will McAvoy’un (Jeff Daniels oynuyordu) fotoğrafını koyup paylaştı ;)

Genelde, ‘dünyayı kurtarmakla’ meşgul olan biz gazeteciler (Türkiye’den benim dışımda kimseye denk gelmedim doğrusu) birkaç saatliğine maymunlaştık anlayacağınız!

ERTUĞRUL ÖZKÖK ÖNCÜ OLSUN

Birkaç yıl önce Oray Eğin ‘köşe yazarlarının kelle fotoğraflarından çok sıkıldığını’ belirtip köşesinde hangi fotoğrafı kullanacağına ‘Ertuğrul Özkök’ten Hıncal Uluç’a büyük bir jürinin görüşlerini alarak karar vermişti.

Maymunla yan yana koyduğum köşe fotoğrafıma bakarken bugüne kadar köşe ya da imza fotoğrafı konusunda hiç düşünmediğimi fark ettim! Şu an köşedeki fotoğrafımı, bırakın büyük bir jüriyi, kim olduğunu öğrenemediğim bir editör arkadaşım toplu bir fotoğrafın içinden kesmiş!

Bundan önceki fotoğrafımın çekilmesi ise 30 saniyeden az sürmüştü. Üzerimde gri bir tişört gazetedeki odanın dışında, krem rengi duvarın önünde durmuş dik dik objektife bakmıştım.

Doğruyu söylemek gerekirse Ruchira Sharma’nın paylaştığı maymunun fotoğrafı benim köşe fotoğrafımdan daha havalı; bir kere benim gibi objektife boş boş bakmamış, çok daha fazla şey biliyormuş gibi duruyor...

Yıllardır her fırsatta bir ‘bonobo maymun’u olduğunu yazan hatta Brezilyalı futbolcu Dani Alves’e aşağılık bir ırkçı muz attığında, destek için, köşesine elinde bir muzla bonobo maymunu gibi ağaçtan sallandığı fotoğrafını koyan Ertuğrul Özkök’ün bu ‘gazeteci-maymun’ akımının Türkiye’deki öncüsü olup köşe fotoğrafını bir günlüğüne bu maymunla değiştirmesini bekliyorum...

Hepinize harika bir ‘mutluluk günü’ diliyorum...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR