Zımpara yapmaktan nefret ediyorum! Nefretimin mazisi 33 yıl öncesine, ortaokuldayken, babamın beni bir marangozun yanına çırak verdiği o melun yaza kadar uzanıyor. Yaklaşık 3 ay talaşların içinde elimde bir zımpara, kapı-pencere pervazı zımparalamıştım. Şimdi yazarken bile o zımpara sesi kulaklarıma geliyor ve dişlerim kamaşıyor...

Geçenlerde bir arkadaşım Youtube'da izleyerek evine kapı yaptığını anlatırken uzaktan çok uzaktan o zımparanın sesini duydum yeniden!


Arkadaşım da videoları izleyerek çerçeve, abajur, sallanan sandalye yapan bir başkasının tavsiyesiyle çırak olarak girmiş 'Youtube Usta'nın yanına... Şimdi evinde kendi yaptığı 'kapı gibi' bir kapısı var!


Konuyla ilgili internette biraz araştırınca Youtube Usta'nın marangozluktan bahçıvanlığa, eli işi örgüden ayakkabı onarımına, nasıl makyaj yapılırdan otomobil tamirine kadar birçok, akla hayale gelmedik iş kolunda milyonlarca 'çırağı' olduğunu öğrendim.


Bir arkadaşımın izlediği videolarla arıcılığa başlayıp kendi balını ürettiğini belirteyim de bu 'Youtube çıraklığı' durumunun hangi noktada olduğunu anlayın...


Bu çırakların bazılarının 'kendi' esas mesleklerini bırakıp Youtube Usta'dan öğrendikleri iş kollarında kendi dükkanlarını açtığını görmekse beni çok şaşırttı doğrusu. Yakın gelecekte pantolon paçası yaptırmaya gittiğiniz terzinin “Bir dakika” deyip Youtube'da bir kanal açıp izleyerek ölçünüzü aldığını görürseniz şaşırmayın derim...


Youtube Usta'nın en çok çırağı olan alan ise kesinlikle 'aşçılık'!

YOUTUBE MEZUNU ŞEF!

Son yıllarda insanların mutfakta Youtube'dan tarif izleyerek yemekler yaptığını ben kendimden biliyorum. Gözüm Youtube'da elimde tahta kaşığımla Gordon Ramsay usulü omlet yapmak için kaç yumurta heba ettiğimi şimdi hatırlamıyorum bile. Lazanyaya güzel bir beşamel sosu hazırlamak için Youtube Usta'yla kaç saat geçirdiğimi Allah bilir!


Geçenlerde Youtube Usta'nın en yetenekli çıraklarından Lallalin Mahasrabphaisal'ın, nam-ı diğer Şef May'in, öyküsünü okuduğumda kendi kabiliyetsizliğime isyan ettim.


En küçük bir aşçılık eğitimi almayan, her hangi bir restoranın mutfağında çıraklık yapmayan, yemek pişirmek için istek bile duymayan deneyimsiz Şef May, Manchester'da işlettiği Siam Smiles adlı lokantasının şefi işi bırakınca aşçılık macerasına atılmış. Kafenin kapanmasını istemeyen Şef May, 'Youtube Usta'nın yanına çırak olarak girmiş. Ve Youtube'da tarif videolarını izleyerek yemek pişirmeye başlamış.


Sonuç mucize! Şef May'in mütevazı lokantasının yemeklerinin ünü tüm Britanya'ya yayılmış durumda. Birkaç yıl önce The Guardian'da çıkan bir yemek eleştirisinde mutfak eğitimin Youtube'da izlediği yemek videolarıyla alan Şef May ve yemekleri için, “Manchester'da son yıllarda yaşanan en heyecan verici şey...” deniyor...

İZLEYEREK USTALAŞMAK

The Guardian'dan Tim Dowling, birkaç hafta önce 'Youtube Usta'nın çırağı Şef May'in başarısından yola çıkıp “Sadece Youtube'da tarif izleyerek iyi bir restoranın şefi gibi yemek yapılabilir mi?” diyerek 5 günde 5 ayrı yemek yaparak sonuçlarını okurlarıyla paylaşmıştı. Şef Claire Staffitz'in yaklaşık 850 bin kişi tarafından izlenen mantarlı papardelle tarifinden Jamie Oliver'ın ahududulu tartına kadar çeşitli yemekler ve pastalar yapan Dowling, sonuçlardan memnun gibiydi.


“Vücudun bir tapınak değil, bir eğlence parkı. Yolculuğun tadını çıkar...” deyip tam da yolun ortasında, iki ay önce, intihar eden Anthony Bourdain 'Mutfak Sırları' (Domingo/ Çeviren: Dost Körpe) kitabının girişinde profesyonel aşçılık yapmanın getirdiği rahatlıklardan birinin 'bazı şeyleri kesin olarak bilmek' olduğunu söylüyor: “Tabakların bulaşık makinasına kirli olarak girip temiz olarak çıktığını bilirsiniz. En iyi şekilde nasıl omlet yapılacağını bilirsiniz. Risottonun iyi yapılıp yapılmadığını... Pek az şeyin kesin olduğu, kusurlu ve sürekli değişen bir dünyada bu, yani bir şeyi kesin olarak bilebilmek, her şeye karşın epey tatmin edici...”

KESİN OLARAK EMİN OLMAK

Youtube'dan video izleyerek aşçılık, tamircilik, terzilik, hayvancılık öğrenmek mümkün... 'Youtube Usta'nın bizlere bütün bunları öğretmek için vakti de var sabrı da. Ama bence Youtube çıraklığında sevgili Anthony abimizin söylediği 'bir şeyi kesin olarak bilmenin tatmini' hep eksik kalacak.


Ha insanların tepkilerini 'kesin bilgilerle' değil 'patchwork fikirler'le verdiği, öğrenme değil Google'lama iştahıyla hareket ettiği bir çağda, her şeyin 'hız'lı yaşandığı bir dünyada çoğumuzun bir şeyleri kesin olarak bilmenin tatmini peşinde koştuğunu da sanmıyorum.


İşte tam da bu umutsuzlukla “Bir insana aşçılığı öğretebilirim ama karakter sahibi olmayı öğretemem” diyen Bourdain'in 'güzel şeyler' listesindeki 'spaghetti cacio e pepe'yi nasıl yaparım diye düşürken karşıdan göz kırpan Youtube Usta, “Giy” dedi önlükleri... 15 dakika sonra, (kesin olarak biliyorum ki;) en az Anthony Bourdain'in yaptığı kadar lezzetli spaghettimi yiyordum. Teşekkürler Youtube Usta...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR