51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu sebebiyle cumartesi günü Manisa'daki Vestel fabrikasındaydık. 168 bisikletçi gelmeden hızlandırılmış bir şekilde fabrikayı gezelim istedik. Ama ne mümkün. O fabrika maşallah gez gez bitmez. Belgesellere konu olan ilk Türk markası Vestel aklınıza gelebilecek her şeyi üretiyor. Biz golf arabaları ile 1 milyon metrekare üzerine kurulu tesisi sadece 45 dakika gezebildik ve inanın çeyreğinin çeyreğini bile göremedik. Sadece buzdolabı, televizyon ve telefon bölümünden hızlıca geçtik diyebilirim. Golf arabasında gezerken önümüze çıkan robotlar inanılmazdı. Ve en dikkatimi çeken çalışanların güler yüzü. Bir fabrikada vardiyalı şekilde çalışmak kolay bir şey değil. Çalışanlar güler yüzlü ve fabrika da bir o kadar mis gibiydi. Özellikle "Biz geliyoruz diye mi burası bu kadar temiz" diye sorduk tabii. Hep böyleymiş, bize özel yapılmamış. Golf arabasıyla gezerken önümüze çıkan robotları görünce "Ah ah bunlar hep yurtdışında olurdu" diye yüksek sesle düşünmedik desek yalan olur. Sonuç olarak Japonların bile gelip gezdiği ve hayran kaldığı bu tesisi zaman zaman turiste açmakta fayda var. Kenan İmirzalioğlu'nun reklamı ile dikkat çeken ve birçok kişinin "A öyle mi?" dediği tesiste çok ciddi üretimler var. Gezerken gururlandırıyor. Onun da altını koyu kalemle çizmek isterim. Normalde benim bir şeyi bu kadar övdüğüm pek görülmemiştir. Okuyucum çok iyi bilir. Ancak gerçekten işin içine girip olayı görünce duygulanıyorsunuz. Tesis ve üretim inanılmaz.




MANİSALI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ




Bize Vestel hakkında bilgi veren yetkililer "Manisa halkı için bu fabrika çok önemli. Kesseniz kanları Vestel akar" dedi. Baktım gerçekten öyle. Tur sırasında Manisalı o kadar çok insan vardı ki, bisikletçiler geçerken kimisi gözyaşlarını tutamadı. Gururlanmak böyle bir durum işte. Zaten bize fabrikayı dolaştıran yetkiliye bu konuyu açtığımda "Burada 16 bin kişi çalışabilir. Ama Manisa için buranın önemi çok büyük. Aileler, satış, temsilciler derken 100 bin kişiyi buluyor. Keşke vaktiniz olsa da her köşesini gezdirebilsek" diyordu.




KENAN MARKANIN ÖNÜNE GEÇMEDİ




Vestel'in telefon ürettiğini yeni öğrenenlerdenim. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan "Tabii reklamda Kenan İmirzalioğlu'nu görmekten telefona bakmamışsın" deyince konu haliyle Kenan'dan açıldı. Kenan İmirzalioğlu ile çalışmaktan son derece memnun kaldıklarını altını çize çize belirttiler. Bana göre Kenan'ın bu kadar beğenilmesinin nedeni markanın önüne geçmemesi. Malum öyle isimler reklamlarda oynuyor ki, biz markayı değil sanatçıyı konuşuyoruz. Örnek vermem gerekirse Hülya Avşar ve kızı Zehra'nın oynadığı reklamda firmadan çok "Aneooo" lafı konuşuldu. O anlamda Kenan İmirzalioğlu kesinlikle hem kendi adına hem de firma adına güzel bir iş çıkartmıştır.




KIRAYIM MI TELEFONU




Cumartesi dünyada ilk kez uluslararası bir parkur Vestel fabrikasının içinden geçince, biz de yarışı Ahmet Zorlu ile izledik. Öncesinde elimdeki telefonu alıp "Neden bizim telefonu kullanmıyorsun. Kırayım mı? Hemen bizim telefona geçirelim bilgileri" diye espri yaptı. Sonrasında da "Neden Türk markasına güvenmiyorsunuz. Neden yabancı merakımız var" diyerek Türk ürünlerine sahip çıkılmasını özellikle belirtti. Aslında hiç de kötü bir şey söylemiyor. Türk ürünlerine karşı sadece güvenimiz yok. Ama Ahmet Zorlu bu güven sorununu yıkacaklarını söyledi.




Not: Ben tabii bu güzel bisiklet turundan sonra hızla Urla'ya geçtim. Çünkü Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın girişimleri ile ilki gerçekleşen 1. Uluslararası Urla Enginar Festivali'ne gittim. Detayları bir daha ki, köşede...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR