Sabancı Ailesi ve Koç Ailesi ülkemiz için önemli temsilcilerdir. İş dünyasındaki yatırımları yüzbinlerce istihdam yaratmaktadır. Ülke ekonomisine yaptıkları katkı tartışılmazdır.




Türkiye için oldukça önemli olan bu iki aile, iş dünyasındaki etkilerinin yanı sıra tarih, sanat ve kültürel yatırımlarıylada ön plana çıkıyorlar. Ayvalık'ın Cunda Adası'ndaki Ayışığı Manastırı ülkemiz için kültürel bir mirastır. Sabancı Ailesi tarafından satın alınan manastır, restore edilerek açılışı gerçekleştirildi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve eşi Haluk Dinçer'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış davetinin onur konuğu ise Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'tu. Açılış davetinde aynı zamanda Ayışığı Manastırı'nın 'Agios, Dimitros Ta Salina' isimli kitabın tanıtımı da gerçekleştirildi.




Cunda Adası'nda gerçekleştirilen tarihi manastırın açılışına az sayıda seçkin isimler davetliydi. İstanbul'dan veya Ankara'dan açılış için ulusal basın davet edilmemişti.Anadolu Ajansı aracılığıyla bu önemli daveti kamuoyuyla paylaştılar. Gecede Ayışığı Manastırı ile ilgili bilgi veren Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, manastırın Ayvalık'ın güzelliklerinden olduğunu, manastırın zamana direnen mimari harikası yüzlerce yıllık şapeli, taş duvarları ve kemerleriyle kendilerini büyülediğini dile getirdi. Dinçer, manastırın kendilerinin satın almadan önce 'unutulmamış olsa da talan edilmiş halde' olduğunun altını çizdi. Ayışığı Manastırı'nın sonsuza dek yaşaması gerektiğini belirten Dinçer, bu amaçla tarihi binaya sahip çıktıklarını anlattı.




Tarihi manastırın onur konuğu olan Rahmi koç Manastırı 30 yıl önce satın almak istediğini ancak vazgeçtiğini şimdi ise yakın dostları Sabancı Ailesi tarafından restore edilerek ülkemize armağan edilmesinden gurur duyduğunu belirtti.Alçak gönüllülük bu olsa gerek. Güler Sabancı,Kardeşim diye hitap ettiği Suzan Sbancı Dinçer ve eşi Haluk Bey'e teşekkür etti.




Bildiğim kadarıyla Rahmi Koç ve Güler Sabancı Ayvalık tutkunu. Rahmi Koç'un Cunda Adası'nda 1873'ten kalma Taksiyarhis Kilisesi'ni restore ettiriyor. Burası müze olacakmış. Güler Sabancı'nın Pateriça Mevkii'nde 7 taş


evi, Hakkıbey Yarımadası'nda da 150 dönümlük arazisi var.




Koç ve Sabancı Ailesi'nin ülkemiz kültür miraslarına sahip çıkarak milyonlarca dolar para harcayıp sahip çıkmalarının altını birkez daha çizmek istedim. Unutmamamız lazım ki bir ülkenin gelişmişliğini 'Tarihi ve kültür


mirasları' belirler.




İyi haftalar...

rbalcioglu@bloomberght.com


twitter.com/#!/resatbalcioglu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR