Black Mirror'ın yeni sezonu kuşkusuz yılbaşı heyecanının en önemli parçalarından biriydi. Yayınlandığı gün izlemeye başladığım sezonun bu seferki en çarpıcı bölümü Jodie Foster'ın yönetmenliğini yaptığı 'Arkangel' isimli bölüm. Yakın gelecekte hayata geçmesi muhtemel olan programa göre, çocuğunuza taktırdığınız bir çip yardımıyla nerede olduğunu gözlemliyor hatta göreceği uygunsuz görüntüleri yasaklayabiliyorsunuz bile.


Şu an için sadece senaryodan ibaret olan 'Arkangel' programını anlatırken bile bazı ebeveynlerin ağzının sulandığını görür gibiyim. Gün geçtikçe çocuklarının hayatına daha fazla müdahalede bulunan aileler için güzel bir eleştiri getirmiş. Onları korumaya çalışmak ile hayatlarını batırmak arasında ince çizginin resmedildiği bölümün ‘helikopter ebeveyn' olarak bilinen aşırı koruyucu ailelere ders olması en büyük temennim. Çocuklarının hayatlarının kontrolünü ele alarak ne kadar büyük bir kötülük yaptıklarını fark etmeleri için güzel bir fırsat olabilir.




Gençleri anlayamamak




HELİKOPTER Ebeveyn sendromunun saçmalığına ülkemizdeki en iyi örnek 2017 yılı sonunda yaşandı. Biliyorsunuz Youtuber Enes Batur'un seslendirip yayınladığı video Kelebek jürisi tarafından sert bulununca kendisine verilen ödül iptal edildi. 19 yaşında bir çocuk, tüm dünyayı etkisi altına alan bir video oyunu oynadı diye böyle bir ceza gelebiliyor, dünyaya bak! Sanırım bu jüride gençlerin dünyasından anlayan bir kişi bile yok ki bilgisayar oyunlarının şiddet konusunda ne hale geldiğini fark eden olmamış.




Çok uzun süredir gençler birbirlerini kestikleri, patlattıkları oyunlardan bir hayli zevk alıyor. Bu oyunlar bana da saçma gelioyr ama trend bu yönde, yapabileceğiniz bir şey yok artık. İşin jüri tarafından fark edilemeyen yönüyse bu oyunların çocukların sağlık durumunda herhangi bir hasar yaratmadığı. Çocuğunuzun o yaşa kadarki eğitimini gayet dengeli bir şekilde verdiyseniz, konsolda oynadığı şeyin bir oyun olduğunu idrak edip, gerçek hayatta denemeye kalkmıyor tabii ki. Gençlerle biraz oturup takılsanız bu tip oyunların zevkinin bu tip konuşmalarla çıktığını da bilirdiniz zaten.




Bu dönemin çocukları fazla kontrolcü ana-babalar tarafından birer sosyopata evrilebiliyor, siz asıl bu duruma dikkat edin. Ve lütfen "Çocuğun olsa anlarsın" klışesinin arkasına sığınmayın olur mu? Gülben Ergen bile bu kartı pek kullanmıyor artık.




Yeni yıl umutları




BU sene yeni yıla Atina'da girdim. Bizim Taksim Meydanı'yla eşleştirebileceğim Sintagma Meydanı'ndaki coşkulu kalabalıkla bir arada eğlenirken, Taksim'de girdiğim yeni yıllar gözümün önünden geçti. Ne kadar özlediğimi hatırladım.




Evet biraz ara verdik ama özlediğimiz Beyoğlu'na bu sene kavuşacağız galiba. Ahmet Misbah 2017'ye yetişemese de 2018 yılbaşı zamanı yolların süsleneceği müjdesini bir sene önceden verdi sonuçta. Yenilenen tramvay yolu ve Narmanlı Han yeniden hizmete girecekken hepimizi aldı bir heyecan. Herkesin özlem derecesini bildiğim için sabırsızlanıyorum, bu sene Beyoğlu'nda buluşalım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR