Trollük ilk ne zaman ortaya çıktı acaba? Dünyanın ilk trolü kimdi? İnsanları nasıl trolledi? Göle maya çalan Nasreddin Hoca'nın yaptığı trollük müydü?




Trollüğün tarihini yazsa birisi çok eğlenceli olurdu herhalde...




Neyse sizi daha fazla 'trolle'meden sadede geleyim.




Bugünlerde malum sosyal medyada elinizi sallasanız trolle değiyor. Başlarda ortaya bir yem atıp bunu yutanlarla dalga geçen 'sahte isimli' kişilerdi 'troll'ler. (Ya da en azından ber öyle biliyordum) Ve doğrusu büyük çoğunluğuna da şakacı, masum 'çocuklar' diye sempatiyle bakılıyordu. Ama iş çığrından çıktı. Birkaç yıl içinde "Nerede o eski troller!" dedirtecek yeni bir troll güruhu sosyal medyaya yayıldı.




Küfreden, aşağılayan, hiçbir şeyi beğenmeyen, insanları taciz eden troller, 'trollüğün' tadını kaçırdı. Star Wars'taki 'Dark Side' gibi bu 'kötü troller' sosyal medyaya hakim oldu.




Önceki gün Independent'ta bir yazı okudum. Stanford ve Cornell Üniversitesi'nden bilim insanları "Trollük günümüzde neden bu kadar yayıgın?" anlamak için bir araştırma yapmış. "Troll doğulur mu olunur mu?" sorusunun cevabını bulmak için yapılan testlerin sonuçlarını açıklamışlar.




TROLL'LÜK BULAŞICI MI?




Araştırmacılar 667 kişiye bir test vermiş. Bazılarına kolay bazılarına ise zor test! Testin sonunda da katılımcılardan bir makale okumaları ve altına yorum yapmaları istenmiş. Teste tabi tutulan kişler aynı makaleyi okumuş ancak bazıları altındaki yorumlar bölümünde zararsız yorumlar, bazıları ise troller tarafından yapılan 'negatif' yorumları görmüş.




Kolay testi çözen ve trollerin yaptığı yorumları görenlerin sadece yüzde 35 'bir torll' gibi yorum yazmış.




Zor testi çözen ya da troll yorumlarını okuyanların ise yarısı makalenin altına 'bir troll' gibi negatif yorum yapmış.




Hem zor testi çözen hem de troll yorumlarını görenlerin ise yüzde 68'i gercek bir troll gibi makaleyi yerden yere vurmuş.




HAFTASONU 'NEGATİF'LİĞİ!




Araştırmacılar bu testin ardından işi bir adım ileri götürmüşler. CNN'in yorum bölümünde bir milyondan fazla kullanıcıyı, 200 binden fazla tartışmayı ve 26 milyondan fazla yorumu incelemişler.




Bu kez 'troll' yorumlarının hangi gün ve saatlerde yapıldığına bakmışlar.




'Troll' yorumların gece geç saatlerde ve haftanın ilk günlerinde yapıldığı ortaya çıkmış. Negatif yorumlar en çok pazar akşamları saat 22.00 ile pazartesi sabah karşı 03.00 arasında yapılıyormuş. Twitter'da en çok 'aşağılama', 'alay etme' tivitleri ise pazar akşümüstü saat 17.00'la 20.00 arasında atılıyormuş.




'Troll'lüğe ruh halinin etkisiyle ilgili bir başka bulgu da insanların kendi yorumlarına yapılan bir yorum üzerinden girdikleri tartışlarda daha da 'negatifleştiği'.




Stanford Üniversitesi'nden Prof. Jure Leskovecn bu duruma, "Olumsuzluk sarmalı" diyor: "Kötü sohbetler kötü sohbetleri doğruyor."




ZAMAN VE RUH HALİ ÖNEMLİ




Velhasıl kelam, yapılan araştırmadan 'insanların içinde bulundukları şartlara ve ruh hallerine göre 'trolle'şebileceği' sonucu ortaya çıkmış. İşte bu yüzden çok küçük bir orandaki 'doğuştan troll'leri saymazsak hemen herkes troll'lüğe bir kalvye kadar uzak... Sosyal medyada öfkeyle bir şeyler yazmadan önce derin derin nefes almak gerek içimizdeki troll'ün ne zaman ortaya çıkacağını bilemeyiz... En nihayetinden hepimiz trollüz!







İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR