Justin Bieber’ı terk eden birini terk eden biri’, son olarak eski çenesini terk etmiş! Olabilir, çene onun, ister terk eder, ister suyuna çorba yapar. Kim ne karışır. Ama iş şarkı söylemeye gelince sırf ‘çene çalmakla’ olmuyor; insanın güzel bir sesinin de olması gerek. Biz de bunu göz önüne alıp “Çene değil ses estetiğine ihtiyacı var” dedik. Gerçi ülkemizde elini sallasan ‘ses’i olmayan ‘ses sanatçısı’na değdiğinden birçok şarkıcı ekmek kapıları ‘sesleri’ne ‘estetik’ bir yatırım yapacaklarına memelerini büyütüp, burunlarını düzeltip, kaşlarını kaldırıp çenelerini öne-geriye aldırıyor. Şarkıdan başka her şeye benzeyen şarkılarını kimsenin dinlemeyeceğini bildiklerinden ‘ses yok ama görüntü var’ ucuzluğuyla işi götürüyorlar. ‘Şarkıcı’ diye ortalıkta dolaşan bazı isimlerin stüdyodaki ‘ham’ seslerini düzeltmek için bilgisayar başında sabahlamaktan memleketteki birçok prodüktör NASA’da, CERN’de çalışan bilim insanlarına döndü. Garipler, ABD'dekinden binlerce kilometre uzakta, ‘Unkapanı’ civarındaki başka bir ‘Silikon Vadisi’nde ‘kulak sağlığımız için’ bazı şarkıcıların bağrış çağrışlarını dinlenebilir ‘bir sese’ dönüştürmeye çalışıyorlar! Allah onların kulaklarını korusun...




FARINELLI, SESİ İÇİN HADIM EDİLDİ!




Neyse lafı uzattım konuya döneyim: ‘Justin Bieber’ı terk eden birini terk eden biri’ bu ‘ses estetiği’ meselesine kızmış! Yahu arkadaş bi sakin! ‘Ergenlik çağına geldiğinde dinleyenleri büyüleyen o muhteşem sesini kaybetmesin diye hadım edilen 18. yüzyılda yaşamış büyük soprano Farinelli’ye yapılan gibi bir ‘estetik’ tavsiye etmedik o nadide sesin için! Söylediğimiz yıllardır uygulanan, Batı'da 'voice lift’ denilen minik bir operasyon. Hatta bazı uzmanlar ses estetiği de denilen ‘voice lift’ için cerrahi bir müdahaleye bile gerek olmadığını, bol bol ‘antrenmanla’ sesin gayet iyi durumlara gelebileceğini söylüyor. Uygulamanın adını 2004’te Dr. Robert Sataloff koymuş. Sesi erkek gibi çıkan kadınlar, sesi kadın gibi çıkan erkekler, yaşlandıkça seslerinin de ‘yaşlandığını’ düşünen ve daha ‘genç’ konuşmak isteyenler, bir kaza ya da hastalık sonucu seslerinde problem olan insanlar ‘voice lift’ yaptırıyorlar.




Sesi olmayana ses yapılamıyor




‘Ses estetiği’ terimini duyar duymaz çenesine kuvvet ağzına geleni söyleyen ‘Justin Bieber’ı terk eden birini terk eden biri’ ihtiyaç duymayabilir ama bazı şarkıcılar da ‘ses’leri için tıbbi yardım alıyorlar. İşte Adele’den Steven Tyler’a, Sam Smith’ten John Mayer’a birçok sanatçı ‘sesleriyle’ problem yaşadığında bir doktorun yolunu tutup ‘ekmek kapıları’na yatırım yapmış. Uzun turnelerde her gece sahneye çıkıp saatlerce ‘canlı’ şarkı söyledikleri için ‘ses telleri’ kan revan içinde kalan bu sanatçılar, çeşitli müdahalelerle o güzel seslerine yeniden kavuşmuş. Onların şansı bir ‘SES’lerinin olması... ‘Justin Bieber’ı terk eden birini terk eden biri’ni kızdıran şey bu olabilir. Evet ‘ses estetiği’ olmak için önce bir ‘SES’ lazım. Tıp dünyası olmayan bir şeyi sıfırdan yapamıyor maalesef! ‘Güzel oğlan özel oğlan, ister sev ister kız’ durum bundan ibaret..

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR