OH be, şükür! Sonunda birileri "Bazen olmaz, başarısızlık da önemlidir" dedi. Gazeteci Özlem Gürses'in yazdığı başarısızlık hikayeleri 'Bazen Olmaz' kitabından bahsediyorum. Son zamanlarda "Oh be" dedirten bir kitap elime gelince çölde susuz kalmış gibi sarıldım. Cem Yılmaz, Ali Sabancı, Cem Boyner, Muhtar Kent, Abdülkadir Konukoğlu, Hüsnü Özyeğin, Hanzade Doğan, Bodur Okyay, Mustafa Denizli, Arda Turan gibi isimlerin başarısızlık itirafları var.




Bitmesin diye yavaş yavaş okuyorum. O kadar sarıldım kitaba, anlatamam size. Neden mi? Çünkü son yıllarda herkes başarılı olmak için çırpınıyor. Çıkan kitaplar 'başarı' üzerine. 'Nasıl başarılı olursun?', 'başarılı olma sanatı', 'başarı başarıyı getirir', 'başarılı diyetin sırları' derken nefes alamıyordum. Oysa ki şöyle bir etrafınıza bakın. Hiç kimse başarılı olamıyor artık. Eski başarılar tarih oldu. Diyete giren kişi bile kısa bir süre sona pes ediyor. Hatta Instagram'a kendini incelterek koyuyor. Sonra da bunun adına 'başarı' deniyor. Kendine kandırmak bu başka da bir şey değil.




Başarısızlık güzeldir




Hüsnü Özyeğin, "Başarısızlıktan öğrenilecek şeyler, başarıdan öğrenilecekten fazladır" diyor. Arda Turan, aşk hayatındaki başarısızlığını kabul ediyor, Cem Yılmaz "Sinema da başarılı değilim, kabul ediyorum" diyor. Ali Sabancı "Ben 20 milyon dolar batırdım ama o dönem Ferit Şahenk de 70 milyon dolar batırdı. Zügürt tesellisi benimki" diyerek başarısızlığın itirafını yapıyor. Bodur Okyay 'patron kızı' yakıştırmasını, bakışlarını yıllarca üzerinde hissettiğini ve babasının koltuğa oturana kadar ne duygulardan geçtiğini anlatıyor.




Gerçek, tam da gerçeğin kendisi. Oh be, ne güzel! Son yıllarda o kadar sahteliğin içinde gerçek hikayeler pek bir güzel geldi. Ve tabii bu kitabın yazılmasına vesile olan Adnan Dalgakıran'ın da önsözünü okuyup kulağınıza küpe yapın derim.




Son yıllarda




-Hala 90'ların şarkılarını dinliyoruz.




-Sosyal medyada herkes birbiriyle dost, arkadaş. Ama herkes birbirinin arkasından konuşuyor. Kuyu kazıyor.




-Instagram'da belini incelten kadınlardan geçilmiyor.




-Baklavaları ortaya çıkaracağım diye günlerce spor salonlarında ter döken ve yine kendi hemcinsine hava atan erkekler çoğaldı.




-Diyet yapmakta başarılı olamayınca 70 kiloyken midesini aldıran insanlar var artık hayatımızda.




-Mide ameliyatları yaşı 19'a düştü.




-Herkes meşhur olmak istiyor. Çocukların "Gelecekte ne olacaksın?" hayallerinde "Doktor olacağım", "Öğretmen olacağım", "Avukat olacağım" yok. Çocuklar "Kenan İmirzalıoğlu olacağım, Çağatay Ulusoy olacağım, Serenay Sarıkaya olacağım" diyor.




-Daha uzatabilirim. Ama son yıllarda başarısızlıklar başarıymış gibi sunuluyor ki bu da son derece korkunç bir durum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR