Aralık Derneği'nin kurucularından Şirin Yalçın, kısa süre önce iş hayatına atıldı. Masa tasarımından, düğün listelerine kadar her türlü ihtiyacı rahatlıkla içinde barındıran 'Sirmaison' mağazasının ikinci şubesini Zorlu Center'da açan Şirin Hanım, bugünlerde tatlı bir telaş içerisinde. Adını sosyal sorumluluk projeleriyle duyuran ve hayatının her döneminde faydalı bir birey olmayı seçen Yalçın, iş hayatında da yeniliklerle karşımıza çıkıyor. Yeni yıla yeni bir mağazayla 'merhaba' diyen Şirin Hanım'la yeni gözdesi 'Sirmaison'u konuşmak üzere bir araya geldik.

Röportaj: Aybala ÇALIŞKAN

Fotoğraflar: Mertcan DEMİRDÖĞEN





Öncelikle yeni mağazanız hayırlı olsun. Hikayenizin en başına dönelim ve bu işe atılmaya hangi vesileyle karar verdiniz sizden dinleyelim?

İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra çok kısa bir süre meykul kıymetler şirketinde çalıştım. Gerçeği söylemek gerekirse finans sektörünün çok ilgi alanım içinde olmadığını gördüm. Sonrasında ise birçok sosyal sorumluluk projesinde yer almak istedim. İlköğretim okullarında özel eğitilebilir çocuklara etüt ablalığı ve ingilizce öğretmenliği yaptım. Bu süreçte kendi sosyal sorumluluk duygumun geliştiğini ve bu yönün beni çok mutlu ettiğini gördüm. Bunun üzerine 9 yıl önce ablam Elif Dürüst ile beraber iki psikolog arkadaşımızı, İskender Savaş ve Oya Fidanoğlu'nu da yanımıza alarak Aralık Derneği'ni kurduk. Sosyal sorumluluk projelerimize hep beraber orda devam etmeye başladık. Çocukların bebeklik döneminde de genelde onlarla olmayı tercih ediyor ve tüm günlerimi onlarla geçiriyordum. Daha sonra Aralık Derneği'nde kendimi geliştirmiş olmak beni bir şekilde kendi işimi kurmamda yardımcı oldu diyebilirim. Rosella Karabacak çok yakın arkadaşım ve ortağımdır. Nurhan Karabacak'ın daha önce kurmuş olduğu Sırma mağazasının hep beraber ortağı olmaya karar verdik.




'Sırma' olarak bilinen markayı 'Sirmaison' olarak değiştirme kararı aldınız? Bunun sebebi nedir?




Aslında sadece isim değil birçok konuda değişiklik yaptık. Sırma markasından bahsetmem gerekirse bir 1995 yılında Nurhan Karabacak tarafından kurulmuş ve büyük bir markanın mümessilliğini almıştır. Ortak olduktan sonra ürün yelpazesini daha da genişletmek istedik. Evlilik listelerine yönelelim ve daha yenilikler olsun istedik. Açıkcası bunu sadece 2-3 markayla değilde, çok geniş markalar olsun ve hem fiyat hem ürün yelpazemiz genişlesin diye düşündük. Daha çok yeniyiz 1 yıllık. Fakat şimdi 12-13 yeni markayı da bünyemize kattık. Başta Lalic olmak üzere birçok markamız var.




İnternet üzerinden satış yapıyor musunuz?




İnternet üzerinden şu anda satışımız yok. Fakat internet sitemizi çok iyi tamamladık ve tüm ürünlerimiz görünüyor. Bir zaman sonra talep olduğunda internet satışımız da başlatacağız.




İnternetten alışverişe nasıl bakıyorsunuz? Genelde insanlar dokunarak, hissederek alışveriş yapmayı severler. Ablanız Elif Dürüst'ün alışveriş sitesini nasıl buluyorsunuz?




İnternetten alışverişe ablamın sitesi olan altıncıcadde.com'u duyduğum da daha çok yöneldim. Ben alışverişe ayrı bir gün veya zaman ayırmayı sevmiyorum. O gün içinde düştüğünde yapmayı seviyorum. O yüzden de internet alışverişi benim için biraz uzaktır. Ama internet alışverişini ilk altincicadde.com'da sevdim ve gayet de iyi gidiyor.




Mağazanızda ürün yelpazesine bakıcak olursak tüketiciye neler sunuyorsunuz?




İnsana lüks denilince ihtiyacının dışında bir ürünü sunmak gelebiliyor. Fakat benim algım öyle değil. Lüks denilince akla insanın ihtiyacı olanı en güzelliyle ve kullanılmasıyla sunulması deniyor. Biz burda lüks mal satışı yaptığımız kadar insanların ihtiyaçlarının karşılanmasını da göz önünde bulunduruyoruz. En önemlisi düğün listeleri için çok iyi bir fırsat olduğumuzu düşünüyorum. O telaş ve koşuşturma içinde gerçekten kolaylık sağlıyoruz.Masa tasarımı yapılmaya başladığında, mutfak ihtiyacı, evdeki objeler tüm ihtiyaçlarınızı 'Sirmasion'da karşılayabilirsiniz. Bizde çok çeşitlilik söz konusudur.




Sattığınız ürünler kendi zevkiniz mi?




Hepsi benim de severek kullandığım ürünler. Rosella ile bu anlamda çok iyi ortalık yapıyoruz. Seçimlerimiz ikimizin de zevklerine uyuyor. Uymadığı zamanlar da oluyor tabii ki. Ama mutlaka ona da bir çözüm buluyoruz.




Ablanız Elif Dürüst'ün de altıncıcadde.com adında bir alışveriş sitesi bulunuyor. Abla-kardeş aynı kulvarda sayılırsınız... İş hayatında birbirinize fikir alışverişinde bulunuyor musunuz?




Tüm fikirlerimizde birbirimize iyi anlamda fikir alışverişlerimiz oluyor gerçekten. Bizim içinde çok güzel bir tesadüf olduğunu söyleyebilirim. Bizimkisi mağazacılık onunki internet üzerine olmasına rağmen yurtdışında birçok alışveriş fuarına birlikte gitme fırsatı buluyoruz.




Dekorasyona merakınız hep var mıydı? Evinizin dekorasyonu nasıl? Kendi evinizi dekore ederken profesyonel yardım aldınız mı?




Tabii ki aldım. Tarih boyunca insanlar yaşadıkları mekanları değiştirmek ve güzelleştirmek istiyorlar. İnsanlar evlerinden sanat ve estetiğe de önem vermelidirler. Kendi evimde de belli bir prensibe takılı kalmadık açıkcası. Murat Atabarut ile beraber dekore ettik evimizi. Çünkü, eşim Neşet ve ben sanat eserlerine meraklıyızdır. Çağdaş sanatçıların eselerini de bir arada bulunduruyoruz.




Yılbaşı yaklaşıyor, en çok hangi ürünleriniz satılıyor? Neler alıyor daha çok insanlar?




En çok renkli ürünlere yöneliyorlar. Sanırım yılbaşında insanın renkli kararlar almasına uygun düştüğü bir dönem diye düşünüyorum. İnsanın içinde bir coşku oluşuyor. Bunun dışında mumlarımız ve şampanya kadehlerimiz ön planda.




Kurucuları arasında olduğunuz Aralık Derneği'ne bu yoğunlukta zaman ayırabiliyor musunuz? Üzerinde konuştuğunuz yeni projeleriniz var mı?




Aslından bizim burdaki yani Zorlu Center'daki ikinci mağazamız. Nişantaşı'nda da bir mağazamız vardı ve ben buraya başlamadan önce Aralık Derneği'nde sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra birçok dersler veriyordum, tabii ki bu benim en keyif aldığım tarafıydı. Ama Nişantaşı'ndaki yerimizden ayrılmak zorunda kaldık. Şimdi yeni bir yer arıyorum. Onu da iki mağazanın arasında bir yere taşımak benim için daha uygun olucaktır. Böylelikle üç işe birden zaman ayırabilirim.




Müşteri hedef kitleniz kadınlardan oluşuyor. Kadınları memnun etmek zor mu? Ne gibi zorluklarla karşılıyorsunuz?




Kadınlarla çalışıyoruz ve kadınlar genelde ne istediğini bilerek geliyorlar. Kısacası ihtiyaçlarını biliyorlar ve ona göre geliyorlar. İhtiyaçlarına cevap verebileceğimiz çok ürünümüz var ve tabii ki bu hem onlara hem bize kolaylık sağlıyor.




Alışveriş her kadın için vazgeçilmezdir. Siz alışverişte en çok hangi mağazalarda vakit harcıyorsunuz?




Alışveriş yapmaya özel bir zaman ayırmıyorum. Fakat tabii ki alışveriş yapmayı da çok seviyorum. Gittiğim seyahatlerde birçok şeyi bir arada yapmayı seviyorum.




Son olarak yeni yıldan neler bekliyorsunuz?




Doğruyu söylemek gerekirse ben yeni yılı bir takvim değişikliği olarak görüyorum ve çok fazla bir anlam yüklemeyi pek sevmiyorum. Fakat gerçekten insanların yeni kararlar alma dönemi olduğu için umutlu bir zaman. İnşallah bu herkes için hayırlı ve iyi bir kararlar olur. Anlayış çok ön planda olur. Tabii ki önce kendi ailem, sevdiklerim, arkadaşlarım ve bütün insanlara çok huzurlu barış dolu bir yıl olmasını diliyorum.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR