Röportaj ve Fotoğraflar: Reşit ÖZET






Şehnaz Hanım 2004 yılında iş adamı Haluk Shefik ile evlendikten sonra Kıbrıs'a yerleştiniz. Nasıl bir süreçti anlatır mısınız?




Şehnaz Çehreli Shefik: Sevgili Reşit, bu güzel röportaj ve evimize misafir olup, bizi KIBRIS’ta ziyaret ettiğiniz icin cok teşekkür ederiz.Bildiğiniz gibi evliliğimiz bizim hayatımızda önemli değişiklikleri getiren bir dönüm noktası oldu. Eşim son 20 yıldır Avustralya'da yaşıyordu. Biz de İstanbul'da. Eşim aslen Kıbrıs'lı olduğu için, biz de yaşamımızı, Kıbrıs’da sürdürmeye karar verdik. Her ikimiz de kendi alıştığımız ortamları, evimizi, işimizi, arkadaşlarımızı bırakıp Kıbrıs'a geldik. Başlangıç ikimiz için de bir alışma ve uyum süreciydi. Bu dönemi birbirimizi daha iyi tanıyarak, birlikte yeni yaşamımıza alışarak geçirdik. Ben, uzun ve çok yoğun bir iş ve sosyal yaşamdan büyük bir dinginlik dönemine geçtim. Hamile kaldıktan sonra da doğuma dek işlerime devam ettim. Ama oğlumuz dünyaya geldikten sonra tüm vaktimi ona vermek istedim ve Kaya’yı büyük bir keyifle tek başıma büyütmenin lüksünü yaşadım.




Haluk Bey sizi tanıyabilir miyiz? Şu an aktif olarak hangi sektörde faaliyet gösteriyorsunuz?




Haluk Shefik: Eğitim ve öğrenimin değer verildiği orta halli bir ailenin 3. çocuğuyum eğitimim İngilterede, profesyonel yaşamımın çoğu yurtdısında (Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda'da) geçti. Bankacılık, IT ve Telekom sektörlerinde direktörlüğe, Ülke yöneticiliğine kadar giden görevler yaptım.Bankamızda çoğunlukla Finans projeleri üzerine yoğunlaşıyoruz. Müşterilerimizin yaptığı her yatırımı, büyütmek projeyi karlı hale geçirip, yatırımı, projenin baslangıçta verilen hedefler dogrultusunda yönetmektir. Bunun dışında hobim olan IT sektöründe aktif olarak İnternet Servis Sağlayıcısı bir şirketim var, Kurumsal odaklı hizmet veriyoruz.






İş hayatı ile ilgili hedefleriniz neler?




Haluk Shefik: iş hayatı olarak anlayışım yapabileceğimin en iyisini yapma tutkusunu her çalışanıma bir beceri olarak aktarabilecek, zamanı ve fırsatları iyi değerlendirmek. Esas iş hedeflerimiz 5 yıllık sürelerde revize edilir fakat global ve zincirleme etkenler bizleri dinamik ve çok değişken ortamlara itti. Belirlenen hedeflerin yatırım ihtiyacı, yatırımın geri dönüş oranları artık 3 aylık raporlarda şekillendiriyoruz. IT 'yi ele alırsak iş hedeflerini bizler değil teknolojinin kendisi hedefleri belirliyor durumundadır. İstikrarı getiren temel iş prensiplerini uygulamak, sağlıklı ve kalıcı büyümeyi uzun vadeye yapmak..




Şehnaz Hanım Kıbrıs'ta yaşamaya başladınız. Buradaki yaşama kolay alışabildiniz mi?

Şehnaz Çehreli Shefik: Doğruyu söylemek gerekirse, ilk başlar biraz zordu. Ben kendimi bütün oyuncakları elinden alınıp, boş bir odaya kapatılan çocuğa benzettim hep. Ailem, arkadaşlarım ve iş ortamımın yokluğunu kendime değişik hobiler edinerek ve en önemlisi kendime vakit ayırarak geçirdim. Tabiki bu zaman lüksü, oğlumuz dünyaya geldikten sonra kalmadı ve tüm zamanımı severek, isteyerek Kaya’yı büyütmeye verdim.Kaya’yı bakıcısız tek başına büyütmek benim isteğimdi ve bunu yapabilmiş olmaktan çok mutluyum. Oğlumuzun her anını, ilklerini yaşamak bana nasip oldu Allah'a bin şükür. Benim için inanın bundan büyük bir zenginlik olamaz. Kaya ana okuluna başladıktan sonra da oğlumun okul arkadaşları sayesinde yeni dostlarım oldu ve her birini tanımış olmaktan çok mutluyum. Burada iş kadını Şehnaz Çehreli değil de Kaya'nın annesi Şehnaz olmak çok güzel ve özel bir his.






Şehnaz Hanım iş hayatınızı Kıbrıs'ta da devam ettiriyor musunuz? Bahseder misiniz?




Şehnaz Çehreli Shefik: Daha önce de belirttiğim gibi, hamilelik dönemimde en son Marriott Asia Otel projesinin anlaşmalarını tamamladıktan hemen sonra Kaya dünyaya geldi ve ben iş dünyasından 3 yıllık uzun bir izin aldım. Ve Kaya ana okuluna başladıktan sonra da yavaş yavaş projelerimize geri dönüş yaptım. Ama iş tempomun aile hayatımızın hiç bir zaman önüne geçmesine izin vermeyerek bunu yapmaya çalıştım ve öyle devam ediyorum. Benim için iyi bir anne ve eş olmak, iyi bir iş kadını olmaktan daha önemli artık. Zira, iş hayatımda kendimce bazı başarılarla zaten tatmin oldum. Tabiki her zaman ilerlemek, yeni başarılar çok önemli ve devam ediyoruz... Ama öncelik ailem... Biliyorsunuz, profesyonel otelcilik geçmişimi takiben 1998 yılında Çehreli Turizm, Tanıtım,Yatırım, Organizasyon ve Danışmanlık şirketimizi kurmuştuk. Bu şirket seneler içerisinde önemli başarılara imza attı. Inter-Continental Otelleri, The Plaza Hotel, Emekli Sandığı Otelleri Özelleştirme Projesi ( Maçka Oteli, Büyük Tarabya, Büyük Ankara, Stad Oteli, İzmir Efes Oteli, Bursa Çelik Palas Oteli ), İstanbul Marriott, Dubai Turizm Bakanlığı Pazarlama ve Tanıtım Danışmanlığı, TC Turizm Bakanlığı Organizasyonları ve Proje Danışmanlıkları, Uluslar arası otel yatırım grupları ve işletme grupları danışmanlıkları, Avrupa Alpleri Tanıtım ve Pazarlama Danışmanlığı, Türkiye’ye yatırım yapacak yabancı markaların danışmanlığı ve daha sayamayacağım bir çoğu.İş hayatıma ara verdiğim dönem benim için iyi bir dinlenme, arınma ve enerji depolama süreci oldu. Uzun yılların yorgunlugunu attım ve son iki senedir yeni projeler, yepyeni fikirler ve tertemiz bir beyinle yeniden iş başındayım. Erkek kardeşim İbrahim Çehreli ile birlikte, hem İstanbul hem de Kıbrıs ofislerimizde hizmetlerimize devam ediyoruz. Ayrıca Kıbrıs'ta da birtakım yatırım olanaklarını takipteyiz. Bence Kıbrıs hala turizmde hak ettiği yere gelmiş değil. Kıbrıs'ta yatırım düşünen gruplarla çalışabilmekten mutluluk duyacağız. Umarım kumar turizmi dışında da değerlendirmeyi düşünecek ileri görüşlü yatırım grupları bu güzel adamıza gelirler. Biz özellikle sağlık, eğitim ve kültüre önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kıbrıs'ın havası, suyu çok güzeldir. Adaya gelen mutlaka bir daha gelmek ister. Umarım Kıbrıs’ta da yakın gelecekte güzel projelere imza atacağız.Ancak İstanbul'un yoğunluğu da bizleri geri çağırıyor gibi....




Haluk Bey, Şehnaz Hanım ile tanışma hikayenizi anlatır mısınız?




Haluk Shefik: Ağabeyim Şehnazı ve ailesini tanıyordu. Türkiye'ye bir seyahatim esnasında yemekte tanıştık ve geriye dönüşü olmayan bır aşk ve tutku başladı. Aradığım ve kendime her anlamda eşit eşimi bulmuştum. Şehnaz mükemmel bir eş ve annedir.




Örnek ve mutlu bir evliliğiniz var. Sizce bir aileyi ayakta tutan temel faktörler neler?




Şehnaz Çehreli Shefik: Öncelikle tabi ki sevgi, saygı ve arkadaşlık. Bireylerin kendilerine ait özel zamanlarının olması, karşılıklı güven, egolardan arınmış olmak, dış baskılardan etkilenmemek, birlikte yapabildiğiniz hobilerinizin olması, iyi ve kötü zamanları da birlikte yaşayabilmek, karşılıklı anlayış ve sabır.




Haluk Shefik: Temel sevgi ve saygı dışında ortak hedefler, ortak ilgi alanları oluşturmaları, çiftlerin bireysel olarak kendilerine ayırdığı zaman ve eve iş getirmemem. Bir saat vaktiniz varsa o saati hakkını vererek geçirin. Telefonlar, Facebook'dan, sms'lerle değil.




Şehnaz Hanım babanızın adını verdiğiniz Kaya adında bir oğlunuz var. Anne olmak nasıl bir duygu? Anne olduktan sonra hayatınızda neler değişti?




Şehnaz Çehreli Shefik: Ben Allah'a çok inanan, her zaman O’na sığınan bir kişiyim. Ancak Allah'ın yüceliğini, çocuğunuz olunca daha da iyi anlıyorsunuz. Annelik, kadınlara bahşedilmiş çok yüce, çok ayrıcalıklı bir duygu. Allah'ıma her an bana da bu hissi bahşettiği için şükrediyorum. Bir aile ancak çocukla tamamlanabiliyor ve anlamını buluyor. Oğlumuz Kaya, bizim hayatımızın anlamı, amacı.Biz geç evlilik yaptığımız için ikinci çocuğa pek niyetlenemedik. Ancak her çocuğa mutlaka kardeş gerektiğini buradan tek çocuklulara hatırlatmak istiyorum. Ben daha erken evlenmiş olsaydım, en az üç çocuk yapmak isterdim.




Çocuğunuzla nasıl zaman geçiriyorsunuz? Yoğun iş temposunun stresini nasıl atıyorsunuz?




Haluk Shefik: Kaya benim için "biz bu dünyada niye varız sorusunun cevabıdır" ona sonsuz vaktim ve tahammülüm var. Stres için Kaya şahane bir stres gidericidir birde denize sıfır bir evimiz var deniz ve doğa her şeye iyi geliyor.




Şehnaz Hanım eşiniz Haluk Bey sürpriz yapmaktan hoşlanır mı? En son yaptığı süprizi bizimle paylaşır mısınız?




Şehnaz Çehreli Shefik: Eşim küçük sürprizleri sevdiğimi bilir. Birlikte ortak şeyler yaparız. En son dağda bir piknik yaptık.



Lüx kavramı sizin için ne ifade ediyor? En büyük lüksünüz nedir?




Şehnaz Çehreli Shefik: Benim için en büyük lüks sağlık. Zira sağlığımız söz konusu olduğunda en yüksek masrafı da, en fazla zamanı da ona harcıyor, ayrıca en fazla eziyeti de sağlık sorunlarından çekiyoruz. Allah sağlık versin, herşey gelir. İkinci lüks de zaman. Zaman kime yetmiş ki?




Olmazsa olmazlarınız var mıdır? Neleri affetmezsiniz?




Haluk Shefik: Affetmek Allah'a mahsustur. Biz kimiz ki??Olmazsa olmaz diye bir şey de yoktur, olmasını istediğim her şey için çok çalışırım. Olumsuzluklardan ders almaya gayret ederim. Kötü ve olumsuz kişiler için de sadece değer yargılarım değişir.




Şehnaz Çehreli Shefik: Sonsuz affedici bir Tanrının kulları olarak, affetmemeyi bir hadsizlik olarak görüyorum. Tabi ki kızııp sinirlendiğimiz insanlar ve olaylarla karşılaşıyoruz. Ama olgunlukla bunların üzerinden gelmeye çalışıyoruz.




Son olarak çocukken hayalini kurduğunuz bir meslek var mıydı?




Haluk Shefik: Çocukken ve yüksek öğrenim başlangıçlarına kadar Ülkemin insanını, ürününü ve değerlerini en iyi şekilde temsil etmek ve korumak adına diplomat olmak isterdim.




Şehnaz Çehreli Shefik: Ben müziği ve dansı çok seven biri olarak kendimi hep bir balerin olarak hayal ederdim...















İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR