Röportaj: Reşit Özet


Fotoğraflar: Gürkan Kurt

*İş hayatına ne zaman ve nasıl atıldınız?

Saint Benoit Fransız lisesi'nden sonra 18 yaşında iş hayatıma atıldım. Doğrusu iş hayatımda ilk yaptığım fikir satmaktı. İthalat bilgim ve bildiğim yabancı diller sayesinde; o yıllarda ülkemizde yeni başlayan ithalatın öncülerinden oldum. Önce dediğim gibi farklı firmalara fikir vererek daha sonrada kendi şirketimi kurarak ithalat yaptım.

*Gülman Gurup olarak hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?Yeni projeleriniz ve hedefleriniz varmı?

Şu anda inşaat sektörü öncelikli olmak üzere. Enerji, lojistik ve tersane konularında şirketlerimiz var. Ama en önemli yatırımlarımız İstanbul ve Ege Bölgesi ağırlıkı olmak üzere arazi yatırımlarıdır.

Gülman Grup; bir çok yeni ve kaliteli projenin hayata geçirildiği Bahçeşehir’in yükselen değeri ve çekim merkezi Ispartakule’de, yeni bir projeyi, Bulut İnşaat ile sözleşme imzalayarak hayata geçirmiştir. Proje, 43000 m2 alan üzerinde 27 katlı ve 18 katlı 2 adetTower, 13 katlı 5 adet Residance blok, 20 adet bağımsız havuzlu villa ve sosyal tesislerdenoluşmakta olup içerisinde 58 m2 ile 450 m2 arasında değişen 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dubleksbağımsız bölümleri barındırmaktadır. Toplam inşaat alanı 64500 m2’dir. Proje 2 yıl içerisinde tamamlanacaktır.

Bu projeyle eşim Feryal Gülman ilgileniyor.



*İş hayatınızdaki prensiplerinizi anlatırmısınız?

Çok çalışmak öncelikli prensibimdir. Titiz ve detaycı kişiliğim her zaman kontrolün elimde olmasını istememe neden olur. Is hayatımda güvene dayalı ilişkiler kurarım. Karşımdaki kişilerin de menfaatlerini düşünerek çalışırım. Her zaman yeni hedeflerim vardır. Bu beni heyecanlandırır. Yenilikleri takip edip; kendi şirketlerimde bu yenilikleri uygulamayı severim.

*Yıllardır iş dünyasındasınız. Genç girişimcilere ne gibi tüyolar verebilirsiniz?

Daima çok çalışmak gerektiğini düşünürüm. Ancak innovation'un anlamını çok iyi kavrayıp yapacakları girişimlerde önceliği bu konulara vermelerini tavsiye ederim. Fazla rekabetin olduğu alanlar her zaman daha risklidir. Yeni bir şey yaratmak ve onun peşinden koşmaksa sizin gücünüzle güçlenir ve yükselir. Yeni alanları tavsiye ederim gençlere. Ancak önce iyi bir eğitim. Güzel bir kariyer ardindan da girişimcilik ruhu olmalı diye düşünüyorum.

*Başarılı bir iş adamı nasıl olmalı?

Dünyadaki gelişmelerden haberdar olmalı. Gireceği yatırımlarda mutlaka çok iyi araştırmalar ve analizler yapmalı. Riskleri çok iyi değerlendirmeli ve bu risklerin neticesini kaldırabilecek güce sahip olduğundan emin olmalı. İşin içine girdikten sonra da kendisi işinin her zaman başında ve takipte olmalı. Ayrıca evindeki huzur işine mutlaka yansır. Ev yaşamı huzurlu olmalı.

Eşiniz Feryal Hanım ile birlikte çalışıyorsunuz sanırım. Eşinizle iş yerinizdeki uyumunuz nasıl? Birlikte çalışmanın artıları neler?

Eşim profesyonel yaşamdan geldiği için bazen farkli bakiş açılarımız olabilir. Kendisi mimar olduğu için ve biz özellikle inşaat sektöründe ağırlıklı olarak çalıştığımız için; onun varlığı bizim için önemli. Ben, her zaman eşim benimle birlikte calışsın isterim. Ne derler; hayat paylaşınca güzel.

* Çocuklarınızla nasıl bir ilişkiniz var?

Çocuklarım daha bebekken ben fazla bir ilişki kuramazdım doğrusu. Çok severdim; o ayrı. Ben, onlar ergen olduktan; hatta olgunlaştıktan sonra daha iyi ilişkiler kurmaya başladım. Tüm çocuklarımla ayrı ayrı gayet güzel ilişkim vardır. Gerekince bana akıl danışırlar. Birlikte olunca çok eğleniriz. Tatlı sert bir babayım. Onlar için her zaman vakit yaratır, her sorunlarıyla yakından ilgilenirim.

*Boş zamanlarınızı nasıl geçirirsiniz?

Spor yapmak en büyük hobimdir. Yüzerim. Aletli jimnastik yaparim. Kışın kayarım. Hergün en az 1 saat mutlaka spor yaparım. Ne yazık ki eve iş getirenlerdenim. Evde de boş vakitlerimde calışırım. Ancak ailece çıktığımız geziler; benim en keyif aldığım zamanlardır. Her zaman yeni yerler görmeyi yeni lezzetler, yeni kültürler keşfetmeyi severiz. Eşim bu konuda inanılmaz meraklı ve detaycıdır. Harika programlar hazırlar ve bize unutulmaz geziler düzenler. Ben iş hayatımda dahi böyle programlı bir organizasyon görmedim derim zaman zaman. Ayrıca özellikle kış günleri eşimle evde film seyretmeyi severiz. Pazar günleri prensip olarak çıkmayız. O yüzden de; güzel filmleri pazar günleri izleriz. Dost toplantllarını severim. Dostlarla geçirilen vakit dolu vakittir benim için. Insanın herkesten öğreneceği bir şeyler olduğunu düşünüm. Eğlenirken bile insan öğrenebilir.

*Hayatta olmazsa olmazlarınız var mıdır?

Elbette her şeyden önce güvenilirliğimi kaybetmemek gelir. Sonra Bir toplantıya giderken tüm bilgilere hakim olarak girmeyi isterim. Ve idaresini yapamayacağım bir iş dalına asla adım atmamaya özen gösteririm.



* Beslenmenize dikkat ettiğinizi biliyoruz. Nasıl bir beslenme proğramınız var?

Tatillerde hiç dikkat etmem. Bolca ve keyifle yerim. Ama Istanbul'da eşim de, ben de yediklerimize çok dikkat ederiz. Zaten yağlı yemekler pişmiyor evde. Sabahları musli yerim. Öğlen ofiste; salata. Akşam da eşim diet bir menu yaptırır. Seyahatte birkaç kilo almışsam da dönünce onu telafi ederim. Zaten sürekli spor olunca da daha kolay oluyor tabi.

* Davetlerde eşiniz Feryal Hanım ile uyumlu giyimizle ön plana çıkıyorsunuz. Fikir alışverişinde bulunuyormusunuz?

Doğrusunu isterseniz; tüm giyim eşyalarımı eşimle birlikte alırız. Gardırobumu o benden daha iyi bilir. Giyeceklerimi dahi organize eder. Bu konularda ciddi şekilde titiz olduğundan; kendimi ona birakmiş olmaktan da çok memnunum doğrusu. Her konuda fikir alışverişinde bulunuruz. 22 yıllık evliliğimizde her adımımızı birbirimize danışarak destekleyek attık. Aklına ve fikirlerine çok güvenirim. Ama her zaman son sözu ben söylemeyi severim! (evet dahi olsa) Evlilikteki uyumun; yaşamda en önemli mutluluk olduğuna inanırım.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR