İpekyol'un Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın iş dünyasındaki başarısıyla dikkat çeken bir isim. İki çocuk babası olan ve mutlu bir ailesi olan Yalçın Ayaydın'ın Londra'da moda pazarlama okuyan kızı İpek Ayaydın'da babasının yolunda ilerliyor. Yalçın Ayaydın, geçmişten günümüze bilinmeyenlerini HT Kulüp Yazı İşleri Müdürümüz Reşit Özet'e anlattı...

Röportaj: Reşit ÖZET



İş hayatı serüveniniz nasıl başladı?




İlkokul, ortaokul ve liseyi Mardin'de okudum. Liseyi bitirince İstanbul maceram başladı. Üniversiteyi kazandım. Marmara İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldum. Kendi işimi kurmadan önce toplam 6 yıl profesyonel çalışma hayatında yer aldım. Üniversitede okurken çalışma hayatına başladım. İşten izin alarak üniversitemdeki sınavlarıma giriyordum. Ağabeyimle birlikte yaşıyordum. Ağabeyim Aydın Ayaydın'a çalışmak istediğimi söyledim. Onun da bir arkadaşının tekstil firması vardı, onu ziyarete gittik ve orada işe başladım. Muhasebe departmanında başlamıştım ancak bu iş beni tatmin etmiyordu. Masa başında akşama kadar hesap yapmak beni doyurmadı. Dışarıda olmak, araştırma yapmak, pazarlama yapmak istiyordum. Nereden kumaş alınır, hangi mağazada hangi model satılıyor, bunları öğrenmek, araştırma yapmak için öğlene kadar tüm muhasebe işlerimi bitiriyordum ve kendimi dışarı atıyordum. Burada 3 yıl çalıştım. Önüme bir tablo koydum, daha büyük şirketlerde çalışmak istiyordum ve istifa ettim. Bir sonraki işim yine tekstil sektöründeydi, bu kez pazarlama tarafında çalışmaya başladım. Adana'nın, Kayseri'nin, Diyarbakır'ın en büyük firmalarıyla görüşüyordum ve mal satıyordum. Burada da 3 yıl çalıştıktan sonra ayrılıp askere gittim. Askerden döndükten sonra da kendi işimi kurmaya karar verdim. Çalıştığım ikinci şirkette pazarlama tarafındaydım ve Adana'nın, Kayseri'nin, Diyarbakır'ın en büyük firmalarıyla görüşüyordum. Bu dönemde Türkiye'nin en büyük firmalarıyla tanışıp dost oldum. Tüm bu dostluklar kendi işimi kurduğumda bana artı olarak geri döndü. 1986 yılında Ipekyol'u kurduğumda büyük bir vizyonum vardı: Öncelikle Türkiye'nin, sonra sırasıyla bölgesel ve uluslararası pazarların kadın giyiminde en iyi marka olmak.


1986'nın Temmuz'unda askerden döndüm, Ağustos'un da kendi dükkanımı Ipekyol'u açtım. Bugün geldiğimiz noktada 120 mağaza 1500 çalışanımız var. Ayrıca 2006 yılında Edirne'de faaliyete geçen Ipekyol Üretim Tesisini kurduk. Edirne Üretim Merkezimiz, 40 bin m² arazi üzerinde 17 bin m² kapalı alana sahip. Türkiye'nin ilk entegre kadın hazır giyim fabrikası olan merkezde, dünya standartlarında bir üretim yapıyoruz. Edirne Üretim Merkezimiz, 2010 yılında saygın mimarlık ödüllerinden 11. Aga Khan ödülünün de sahibi olmuştur.




İpekyol çatısı altında hangi markalar var?




Ayaydın&Miroglio grubu çatısı altında hizmet verdiğimiz 4 ayrı kadın giyim markamız var. Amiral gemimiz Ipekyol, genç ve dinamik line'ımız Twist, Türkiye'de bir ilk olan Machka ve outlet markamız Miss Ipekyol.




Diğer markalarınız kimlere hitap ediyor? Farklılıkları neler anlatır mısınız?

1986 yılında İstanbul Rumeli Caddesi'nde ilk Ipekyol mağazasını açtım. 25 yaş ve üstü çalışan kadınlar için tasarladığımız Ipekyol koleksiyonları, zincir mağazalaşmanın da etkisiyle, Türkiye'de en hızlı kabul gören ve pazar konumunu en kısa sürede pekiştiren markalardan biri oldu. Çağdaş, rahat, genç tasarımlarla oluşturulan Twist markası, 1997 yılında, genç kızlar ve kendini genç hisseden her yaştaki kadınlar için yaratıldı. Twist, her zaman ve her yerde kullanılabilecek modellerle özgürlüğü simgeleyen bir çizgidedir. Twist, kent dinamiğine uyum sağlayan renkli ve canlı koleksiyonlarında ruhunu özgür bırakan, klişelerden uzak kadının tarzını yansıtır. Kendini çok iyi tanıyan, ne istediğini iyi bilen; kaliteyi, soyluluğu ve şık giyinmeyi yaşam biçimi olarak benimsemiş kadınlar için yaratılan Machka, Türkiye' nin ilk “prêt-à-porter” markasıdır. Koleksiyonu dünya çapında tanınmış moda tasarımcısı Ece Ege/Dice Kayek tarafından hazırlanan, feminen ve post-romantik Machka, kurulduğu 2005 yılından bu yana Türkiye'nin en prestijli markaları arasında yer almaktadır.




Yeni projelerinizden bahseder misiniz?




2012'nin mart ayında Ipekyol Shoes ile moda severlerin karşısında olacağız. Ülkemizdeki deri ayakkabı açığını net bir şekilde gördük. Müşterilerimizden de gelen yoğun taleple beraber bu işe soyunduk. Öncelikle mevcut ipekyol mağazalarında satışa çıkacak koleksiyonumuz. Önümüzdeki yıl ise ayrıca ayakkabı mağazaları açmayı planlıyoruz. Grup olarak ayakkabıda da konfeksiyonda olduğumuz kadar iddialı olacağımızı söyleyebilirim. Bunun dışında İstanbul'da bir otel açma planım var. İstanbul'daki oteller kış aylarında bile yüzde 95 doluluk oranıyla çalışıyor. Bizde bu potansiyelden yola çıkarak şehir otelciliğine girmeye karar verdik. 2012'de İstanbul Şişli, Nişantaşı, Eminönü veya başka merkezi bir yerde 5 yıldızlı bir otel yapacağız. Büyük bir otel için uygun arazi bulamasam bile rezidans hizmeti verecek bir apart otel yapacağım.



Sizin işinizdeki prensipleriniz neler?




Hem ben hem de çalışma arkadaşlarım her zaman çok disiplinli ve yoğun bir tempoyla çalıştık, aynı hızda çalışmaya devam ediyoruz.. İdealim ve hayallerim için çok çalıştım, araştırdım, öğrendim. Kendime ve yaptığım işe her daim inandım ve peşinden gittim.




Trendyol.com'un kuruluş hikayesini anlatır mısınız?




Trendyol.com'u Emre Kurttepeli, Maide Kurttepeli, Demet Mutlu ve Begüm Tekin kurmuştu. Emre Bey Mynet'in sahibi ve digital dünyanın en başarılı isimlerinden biri. Maide Kurttepeli ise çok iyi dostum ve moda dünyasındaki değerli isimlerden biri. Bir gün beni ziyarete geldi ve Trendyol'dan bahsetti. Sitede satılması için benden ürün talep etti ve e-ticaret'ten söz etti. Trendyol'dan önce internetle hiçbir ilişkim yoktu. Toplantımızın ardından 3 gün sonra bir öğlen yemeğinde bir araya geldik. 10.dakikada Trendyol'un ortaklarından biriydim. Bugün ise gelecek 3 yıl içinde zirveye oturacağına inandığım 1v1y.com sitesine kardeşim Nejdet Ayaydın'ın ortaklığı var. Sektörün ileri gelenleri, deneyimlerini birleştirerek bir araya geldiler ve sağlam bir sinerji oluşturdular. Giyimden, aksesuara, kozmetiğe kadar farklı ürün gamları ile çok çeşitlilik yaratıldı. Ortak olan markalar tatlı bir rekabet içindeler. Ama işin sonunda herkes gelinen noktadan ve yakalanan sinerjiden oldukça memnun. Sitenin gün geçtikçe artan bir üye grubu var ve yakında bunu milyonla ifade edecekler diyebilirim.




Ülkemizde tekstil sektörünün son günlerdeki popülerliğinin azalması konusundaki düşünceleriniz neler?Ayakta kalabilmenizin sırrını ve sektör hakkındaki görüşlerinizi anlatır mısınız?




E-ticaret, sektörü oldukça hareketlendirdi. Bu noktada perakendecinin hem rakiplerinden hem de tüketicinin gözünde farklılaşmak için epeyce çalışması gerekecek. Geleneksel mağazacılığın ötesinde farklı deneyimlemeler yaşatıyor olması kaçınılmaz bir gerçek. Yani inovatif uygulamalar ve projelerin önünün açılması kaçınılmaz bir gereklilik.



Sizce moda nedir? Sizde oldukça şık giyiniyorsunuz, şık giyinmenin püf noktalarını anlatırmısınız?

Bulunduğum sektör dolayısıyla her zaman modanın içindeyim. Ben de trendleri takip ediyorum. Ama işin sonunda kendime yakışanı giymeyi tercih ediyorum. Zaten modada bu değil midir. Yoğun iş temposu arasında zamandan tasarruf edebilmek için bütün mağazaları birarada bulabileceğim alışveriş merkezlerini tercih ediyorum. Yaşam tempomdaki hız nedeniyle rahat, kullanışlı, şık ama gün içerisindeki her türlü ortama uyacak giysileri tercih ediyorum. Hazırlanırken belli bir kaygım olmuyor, genelde o günkü programıma göre karar veriyorum. Yıllardır tekstilin içinde olduğum için estetik algılarım ve gözüm keskindir. Kumaştan çok iyi anlarım. Kendime ne yakıştığını bilirim. Bir de kesinlikle denemeden kıyafet almam.




Eşiniz Tunay Hanım ile mutlu bir evliliğiniz var. Ailenizden biraz bahseder misiniz? Nasıl zaman geçirirsiniz? Kızınızda sanırım sizin yolunuzda ilerliyor?




Bir oğlum ve bir kızım var. Fırsat buldukça eşim ve çocuklarımla birlikte sinemaya gidip yemek yemekten keyif alıyoruz. Birlikte tatil programları yapıyor, çocuklarımın eğitim ve benimde iş hayatım içerisinde vakit buldukça beraber zaman geçirmeye çalışıyoruz. Kızım İpek şu anda Londra'da moda pazarlama eğitimi alıyor. Eğitimini tamamlayıp, yurt dışında staj tecrübesi edindikten sonra gelecekte oda şirketimizde görev alacaktır.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR