Röportaj: Aybala YILDIZ

Fotoğraflar: Onur AYDIN



- Üçüncü kitabınız 'Çocuklar İçin Gurme Lezzetler'le yeniden okuyucularınızla buluştunuz... Nasıl bir çalışma dönemi geçirdiniz?

Sağlıklı yaşama ve beslenmeye olan ilgim çocukluğuma dayanır. Benim çocukluğumda doğal gıdalarla beslenirdik. Bahçemizde meyve ağaçları vardı, tırmanıp kopartırdık. Her şey evde yapılırdı. Anneannemle birlikte mantı açıp dolma doldururdum. Hastalanınca antibiyotik içmezdim, yerine ballı sıcak süt içip, ılıtılmış zeytinyağı ve karabiberi göğüsümüze sürerlerdi.

Ben de çocukluğumdaki doğallığı günümüzde de yaşamayı, bunu yeni nesillere taşıyıp aktarmayı amaçlayarak kitaplarımı yazdım. Stresten uzaklaşarak kendimize vakit ayırmanın önemini, radyasyonu hayatımızdan azaltmayı, evimizde huzurlu ortamlar yaratabilmeyi, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeyi, sağlıklı beslenmeyi, doğala, özümüze dönmeyi amaçladım.

Geçmişte, günümüzdeki çok konuşulan konseptleri bilmezdik. Glüten İntoleransı, allerjiler, çocuk yaşta başlayan diyabet hiç yok denilecek kadar azdı. Gıda hassasiyetinin sebepleri, olası çözümleri, sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemek için yapmamız gerekenler, glüten hassasiyetinin tanımı, çölyak hastalığından farkı, tanısı ve tedavi yöntemleri gibi konuları 2006 senesinden beri araştırıyorum. 2012 senesinde Paris’te World Gourmand Cookbook Awards tarafından “Dünyanın Sağlık ve Beslenme Konusunda En İyi Yemek Kitabı” seçilen ilk kitabım “Glütensiz Gurme Lezzetler Güçlü bir Bağışıklık Sistemi İçin Altın Öneriler”de bu konulara detaylı olarak yer verdim.

Bu yeni kitabımda da bebeklikten yetişkinliğe sağlıklı bir yaşam tarzı sunmayı amaçladım. Günümüzde çocukların erken ergenliğe girmesi, genç yaşta kolesterol, diyabet gibi hastalıklara maruz kalması gibi haberleri çok duyuyoruz. Vücudumuz her gün yeni hücre üretiyor. Hangi besinleri tüketirsek, hücrelerimizi o besinler ile üretiyoruz. O nedenle sağlıklı çocuklar yetiştirmek için sağlıklı beslenmeleri çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı beslenme spor, güzel ve kaliteli uyku ile desteklenirse daha etkili oluyor.

Bütün bu birikimlerimin sonunda hem zor yiyen çocukların severek yiyecekleri kendi evimde uyguladığım menülerden olşan kitabımı yazmaya karar verdim.

- Kitabın içeriğinden ve hazırladığınız tariflerden bahseder misiniz?

Kitabımda, ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege mutfağından oluşan 197 tarif yer alıyor. Bu tariflerden 154’ü glütensiz tarifler. Tariflerimi Kahvaltı, Ana Yemekler (Çorbalar, Salatalar, Sebze Yemekleri, Pilavlar, Makarnalar, Et Yemekleri, Tavuk Yemekleri, Deniz Mahsülleri), Çay Saati (Tatlılar, Tuzlular) başlıkları altında sundum. Ayrıca faydalı bilgiler bölümünde ev yapımı ketçap, ev yapımı mayonez gibi pratik sos tariflerine de yer verdim.



- Çocuklarınızın beslenmesinde nasıl bir yol izliyorsunuz?

Her çocuğun beslenmesi özeldir ve beslenme ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle çocukların beslenme reçeteleri uzman çocuk doktorları tarafından oluşturulmalıdır. Ben üç çocuk annesi olarak kendi reçetelerimden her ihtiyaca cevap verebilecek çeşitli menülerimi paylaştım. Son karar anneler ve doktorlarındır.

Günümüzün seçici ve zor yiyen çocukları, ve hatta yetişkinleri, çoğunlukla marketlerde satılan ve içinde raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi deposu haline gelmiş pek çok gıdayı bayıla bayıla iştahla tüketiyor. Ben marketlerde satılan pek çok popüler gıdanın da evimizde nasıl yapılabileceğini açıkladım. Böylece içinde doğallık, sağlık ve hazırlayan annenin sevgisinden başka katkı maddesi olmayan pratik tariflerimi okuyucularımla paylaştım. Evde sucuk ve sosis yapımı, dondurma yapımı, evde ketçap, mayonez hatta çikolata yapımı gibi. Tabiki çocukların çok sevdiği pizza, balık köftesi, tavuk nugget gibi tarifleri de eklemeyi unutmadım. Bu tariflerimi zerdeçal ve egenin taze otları ile lezzet ve sağlık deposu haline getirmeyi amaçladım.

- Kitapta sizin ve çocuklarınızın favorisi olan tarif hangisi?

Çocuklar çay saati atıştırmalarını çok severler. Ev yapımı pizza, pide, çiğ börek, boşnak böreği, damla çikolatalı kurabiye, mozaik pasta gibi... Bunun dışında ev yapımı hamburger, tavuk nugget, ev yapımı çorbalar, makarnalar, köfte, salata ailemizin vazgeçilmez menüleri arasındanır.



- Yemeğin lezzetinden ziyade sunum da çok önemlidir. Siz çocuklarınıza yemek hazırlarken değişik sunumlar deniyor musunuz?

Sunum tabii ki önemli, özenle yapılan her şey kıymetlidir. Sunumda karşınızdakinin ne sevdiği önemli. Karşınızdaki kız çocuk tabağın kenarına bir çiçek ya da sevdiği oyuncağı koysanız mutlu olur. Erkek çocuk ise pankekini araba şeklinde keserseniz mutlu olur. Herkes özenilmek ister. İyi bir sonuç almak her zaman emek ister. Özetle, yemek sunumlarına ve soframa çok özen gösteririm.

- Market alışverişinizi nereden yapıyorsunuz? Alışveriş poşetini nelerle doldurursunuz ve nelere dikkat edersiniz?


Tek bir yerden alışveriş yapmam. Market yerine pazarı tercih ederim. Doğal köy ürünlerini ve ev yapımı ürünleri tercih ederim.

- Glutene alerjiniz olduğu için özel bir beslenme programı uyguluyorsunuz. Kendi beslenmenizden bahseder misiniz?

Sabah kahvaltısını kendi yaptığım glütensik ekmek, zeytin, peynir, taze otlar ve çay ile yaparım. Öğlen yemeğinde mevsimlik zeytinyağlı sebze çeşitleri ile, çorba ve salata vazgeçilmezimdir. Akşamları kendi yaptığım glütensiz ve hafif menüleri tercih ederim.



- İştahsız çocukların anneleri için ne gibi tavsiyeleriniz olabilir?

Çocukların dengeli beslenmesi çok önemli. Özellikle iştahsız çocuklar ile bu durumu anne-çocuk arasında savaş haline getirmeden sakinlikle ve sevgiyle çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Çocuklarımıza sağlıklı beslenmeyi hiç bıkmadan anlatmak, Sebzeleri farklı sunmak, farklı pişirmek, sevmediği sebze yemeklerini gerekirse çiğ olarak salataya ilave etmek, o da olmadı turşusunu kurup turşu olarak yedirmek gibi pek çok yöntem kullanılabilir.

- 'Çocuklar İçin Gurme Lezzetler' kitabınızda ev yapımı ketçap ve mayonez gibi sağlıklı tarifler yer alıyor. Hazır gıdalardan hangilerini mutfağınıza sokmuyorsunuz?

Ketçap, mayonez, salam, sosis almam; gazlı içecek, hazır meyve suyu gibi içecekleri, cips, bisküvi gibi işlenmiş hazır gıdaları almamaya özen gösteririm. Onun yerine kurabiyeleri, cipsleri evde yaparım. Evde kuruyemiş, kuru meyve, taze sıkılmış meyve suyu ve bitki çayları bulundururum.



- Eşiniz Demir Sabancı, ''Eşim, çocuklarımın ve benim beslenme öğretmenidir'' diye bir açıklama yaptı. Aslıhan Hanım'ın üç öğünlük menüsünde neler var? Ailenize nasıl bir beslenme programı uyguluyorsunuz?

Çocukların beslenmesi konusunda en dikkat etmeye çalıştığım hususlardan bir tanesi sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmeye özen göstermektir. Örneğin domatesi yaz sonu sonbahar başı gibi cam kavanozda konserve yaparım. Kış aylarında domates almam, aynı şekilde salatalık, yeşil kabak tüketmem. Onun yerine tatlı kabak alırım. Kısacası menülerim neyin mevsimi olduğuna göre, neyi taze bulup beğendiğime göre değişir.

Mutfağımda her şeyin her zaman taze ve günlük pişmesine özen gösteririm. Taze baharatları çok severim ve her yemekte kullanırım. Taze biberiye, taze kekik, nane, dereotu, maydanoz, kişniş, fesleğen, reyhan, muskat, zerdeçal, zencefil gibi pek çok baharatı severek kullanırım. Sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösteririm.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR