Tekstil sektörünün başarılı isimlerinden Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, iş dünyasındaki yükselen grafiğiyle dikkat çekiyor. Orakçıoğlu, sektördeki yeni trendlerden başarı öyküsüne kadar her şeyi HT Kulüp Yazı İşleri Müdürü Reşit Özet’e anlattı.



- Orka Holding olarak çıtanızı son yıllarda oldukça yükselterek yurtdışına da atıldınız. Şu an yurtiçinde ve yurtdışında kaç mağazanız var?

Orka Holding olarak başarılı bir yılı daha geride bıraktık ve 2015 yılını yüzde 34 büyüme ile kapattık. Geçen yıl özellikle Rusya başta olmak üzere Körfez ülkeleri, Almanya, İsviçre, Avusturya, Romanya, İspanya, Polonya, Kazakistan,


İran, Mısır ve Güney Afrika’da mağaza açılışları gerçekleştirdik. Yurtiçinde 15 ve yurtdışında 25 olmak üzere toplamda 40 mağaza açma hedefi ile yola çıktık. Böylece yıl sonunda Türkiye ve yurtdışında toplamda 310 mağaza sayısına ulaşmayı planlıyoruz. Yılbaşından bu yana aralarında İran’ın da olduğu beş ülkede beş mağaza açtık. Yurtiçinde de İzmit’te Tween, Antalya ve Van’da D’S Damat, İstanbul ve İzmir’de Damat|Tween mağazalarını açtık. Yurt dışı atılımını mart ayında Lübnan ile sürdürdük. Geçen hafta başkent Beyrut’ta ilk D’S Damat mağazasının açılışını gerçekleştirdik. Şu anda yurtiçi ve yurtdışında toplam 270 mağazaya sahibiz. Yakın gelecekte Sidney’de bile olacağız.

'BEKLEDİĞİMİZ İLGİYİ GÖRÜYORUZ'

- Türkiye’de son yıllarda tekstilin gerilediği konuşulsa da siz aksine markanızla hep ileriye giderek mağaza sayınızı çoğaltıyorsunuz. Bu başarının sırrı nedir biraz bahseder misiniz?

Biz tekstilin tüm süreçlerinin içinde faaliyet gösteriyoruz. Yani sadece mağazacılık ve perakende tarafında değil tasarım, üretim, markalaşma, markalı ihracatın yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı perakende boyutunun da tüm süreçlerinde aktifiz. Dolayısıyla tüm süreçlere hâkimiz ve aslında kendi büyüme hızımızı kendimiz yönetebiliyoruz. Tasarım konusunda dünyanın en ünlü tasarımcılarından birkaçı olan David Bradshaw, Pierangelo D’Agostin ve Vito Notaristefano ile çalışıyoruz. Tüm bunların yanında, altyapımıza baktığınız zaman, 2015 yılında faaliyete açtığımız ikinci fabrikamız ile başarımızı kat kat arttırdık. Kalite anlamında bir teknoloji üssü gibi çalışan Giteks, toplam 20.000 metrekare kapalı üretim alanına sahip ve 800 kişilik bir istihdam sağlıyor. Başarımızın esas sırrı ise işimizi sevmek ve heyecanımızı asla kaybetmemek.

- Yurtdışında sizi daha çok kimler tercih ediyor? İstediğiniz ilgiyi görebilmek nasıl bir duygu?

Bugüne kadar yurtdışındaki mağazalarımızdan alışveriş yapan birçok ünlü isim oldu. Bunlara örnek olarak Jose Mourinho, Michael Jackson, Antonio Banderas, Frank Lampard, Gerard Pique gibi isimleri gösterebiliriz. Bulunduğumuz ülkelerde genel olarak hedeflediğimiz yaş gruplarından da beklediğimiz ilgiyi fazlasıyla görüyoruz. İstediğimiz ilgiyi görmek şaşırtıcı olmasa da elbette bir hayli gurur verici.



'HEDEFİNİZİ BELİRLEYİN'

- Tecrübeli bir işadamı olarak tekstil sektörüne yeni atılan genç girişimcilere ne gibi tüyolar verirsiniz?

Her şeyden önce sevdikleri işi yapmalarını ve hedef belirlemelerini öneririm. Aynı zamanda da ayrıntılara her zaman için dikkat edilmeli, bütündeki başarı ayrıntılarda gizlidir.

- İlkbahar-yaz kreasyonunda erkek modasında neler ön plana çıkacak?

Bu sezon kırışmama özelliği olan ve hem günlük hayatta hem de seyahatlerde kolaylık sağlayan travel serisi takım elbiseler, su ve leke tutmayan nanocare gömleklerin yanı sıra kruvaze takım ve ceketlerle baskılı gömlek ve tişörtler ön planda...



'Türk erkeği stili için yardım alabilir'

- Türkiye’de erkekler modaya ne kadar uyuyor? Türk erkeğinin giyim stilini beğeniyor musunuz?

Son dönemlerde Türk erkeği, İtalyan ve İspanyol erkekleri gibi giyimine dikkat ediyor. Ancak belli bir kesim önyargılar ile hareket ederek, yurtdışında bilinen markaların ürünlerini satın alıp giydiği zaman iyi giyindiğini düşünüyor. Bu önyargı da stil oluşturma konusunda büyük bir engel teşkil ediyor. Aslında tarz sahibi olmanın anahtarı, marka giyinmek değil. Stil oluşturma konusunda dikkat edilmesi gereken birçok şifre var. Türk erkeği, stil oluşturma konusunda gerekirse stil danışmanlığı alabilir.

- Süleyman Bey stili konusunda profesyonel yardım alıyor mu? Günlük hayatınızda ve iş hayatınızda en çok kullandığınız parçalar neler?

Spor takım elbiseler kullanıyorum. Giydiğim bir takım elbiseyi hem iş toplantısında kravat ve ceket ile giyebilmeyi, akşamüstü ise sadece gömlek ile spor kalabilmeyi seviyorum. Benim için önemli olan giydiğim parçaların fonksiyonel olması, giysinin hayatı kolaylaştırması, her ortama uyum sağlayabilmesi ve enerjinizi artırması.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR