24 Mayıs'ta düzenlenecek ödül töreniyle son bulacak festivalin resmi açılışını Amerikalı aktrist Julianne Moore gerçekleştirdi. Ocak ayının hemen başında Paris'te gerçekleştirilen terör saldırıları nedeniyle festivalde bu yıl güvenlik önlemleri en üst düzeye yükseltildi. Açılış gecesinde kırmızı halı üzerinde yürüyen ünlüler etrafında alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.




AÇILIŞ BERCOT'YLA YAPILDI




Festivalin açılışı Fransız yönetmen Emmanuelle Bercot'un "La Tete Haute" filmiyle yapıldı. Gösterime son dönemler aldığı kilolarıyla dikkat çeken Fransız aktrist Catherine Deneuve'ün yanı sıra Natalie Portman, Julianne Moore ve Naomi Watts gibi dünyaca ünlü oyuncular da katıldı. katıldı. Festivalin ikinci günü ise Matteo Garrone'nin "Tale of Tales" ve Hirokazu Kore-ed'in "Küçük Kız Kardeşimiz" filmi gösterilecek. Toplamda 84 filmin gösterileceği festivalde 19 film ise Altın Palmiye için yarışacak. Bu yıl Fransa'dan 5, İtalya'dan ise 3 film Altın Palmiye'ye aday gösterildi. Altın Palmiye için yarışacak diğer filmler arasında Amerika'dan 2, Çin, Avustralya, Meksika, Norveç, Kanada, Japonya, Yunanistan, Macaristan ve Tayvan'dan da birer film yer alıyor.




JÜRİDE ÜNLÜ İSİMLER




Toplamda 83 filmin yarışacağı festivalin jürisinde Amerikalı aktör Jake Gyllenhaal, Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro, Fransız oyuncu Sophie Marceau, Malili şarkıcı Rokia Traore, Amerikalı yönetmenler Ethan Coen ve Joel Coen, İspanyol oyuncu Rossy de Palma, Kanadalı sinemacı Xavier Dolan ve İngiliz oyuncu Sienna Miller yer alıyor.




TÜRKİYE'DEN İKİ FİLM




Festivalde Türkiye ise bu yıl 2 filmle temsil edilecek. Kısa film yarışmasında Ziya Demirel'in "Salı" filmi yer alıyor. 'Yönetmenlerin 15 Günü' adlı paralel seçkide Deniz Gamze Ergüven'in "Mustang" filmi gösterilecek. Geçtiğimiz yıl düzenlenen 67. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül olan Altın Palmiye'ye Nuri Bilge Ceylan'in "Kış Uykusu" filmi layık görülmüştü.





İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR