20 Mart 2013 tarihinde Vakfın Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçilen Erdoğan Demirören'in sürpriz bir şekilde "Vakıf yönetim kadrosunda hizmet gayesinin değil, şahsi ikbal arayışlarının ön planda olduğunu gördüm" diyerek istifa etmesi, vakfı karıştırdı. İddialara göre Demirören'in oluşturduğu yönetim ile Haliç Üniversitesi mütevveli heyeti birbirlerine ters düştü. Şahsi çıkarları için iş yaptıkları iddia edilen üniversite ve vakıf üyeleri, bu kişilerin kim olduğunu kulaktan kulağa fısıldasalar da asıl sorunun, Haliç Üniversitesi Mütevveli Heyeti Başkanı Mansur Topçuoğlu olduğu konuşuldu.





1980 yılından itibaren binlerce lösemili çocuğun tedavisini gerçekleştiren ve Haliç Üniversitesi'ni kuran Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı, geçtiğimiz hafta sürpriz bir istifayla çalkalandı. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören'in, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı'ndaki yönetim kurulu üyeliğinden ayrılması vakıfta şok etkisi yarattı. Demirören istifa mektubunda, ''Vakıf yönetim kadrosunda hizmet gayesinin değil, şahsi ikbal arayışlarının ön planda olduğunu gördüm. Benim hizmet anlayışıma ve prensiplerime aykırı olan bu tarz yaklaşımlar sebebiyle istifa ediyorum'' ifadesi vakıf yöneticilerini ve üyelerini zan altında bıraktı. Mütevelli Heyet ve vakıf üyelerinin kendi çıkarları doğrultusunda vakfı kullandığını ima eden Demirören, istifa mektubuyla birlikte tartışmanın fitilini ateşlemiş oldu. 20 Mart 2013'te yapılan olağan genel kurul toplantısında vakfın yönetim kurulu üyeliğine seçilen Demirören'in istifasını değerlendiren Yönetim Kurulu üyeleri, kurucu üyeler ve mütevelli heyeti üyeleri HT Kulüp Genel Yayın Yönetmeni Reşat Balcıoğlu'na çarpıcı açıklamalarda bulundu.




VAKIF YÖNETİMİ MANSUR TOPÇUĞLU'NU İSTEMİYOR




Vakıfta konuşulan iddialara göre Erdoğan Demirören'i başkan seçen yeni yönetim, Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı'na seçilen Mansur Topçuoğlu istemiyor. Hatta Mansur Bey, kendisini istemeyen Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri'ni sindirmek için eski Başkan Gündüz Gedikoğlu'nun tehdit ederek, ''Eğer benim tarafıma geçmezseniz, oğlunuz Yaman Gedikoğlu'nun üniversitedeki üsulsuz harcamalarını ortaya dökerim'' demiş. Adının yazılmasını istemeyen dernek üyesi, Mansur Topçuoğlu'nun illegal işlemler yaptığını kendisini atayan Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı üyelerine hesap vermek istemediğini bu durumu gören Erdoğan Demirören'in de pes ederek istifa ettiği konuşulanlar arasında.




OKAN FENERCİOĞLU (Yönetim Kurulu Üyesi)




'Vakıflar yardım amacıyla kurulmuştur, karşılığında bedel talep edilmez'




'Herkesin kendi takdiri. Biz bir şey diyemeyiz. Vakıflar yardım amacıyla kurulmuştur ve fahri görev yapılır. Karşılığında bir bedel ne talep edilir ne de beklenir. Erdoğan Demirören bu görevi yerine getirmek istemiş ya da istememiştir bu onun takdiri. Bu görev anlayışı içinde mütevelli genel kurulunun bize yüklediği görevi şahsen ben yerine getirmek arzusundayım. Bu görevi kabul edişim kamu ve vakıf yararına olacağına inanıyorum.




BERRİN YOLERİ (Mütevveli Üyesi)




'Haliç Üniversitesi'nin yönetiminin değişmesi gerek'




Erdoğan Bey'in başkanlıktan istifa etmesine üzüldüm. Keşke devam etseydi. Demirören'in istifa mektubunda bahsettiği ve yönetimdekiler şahsi çıkarlar peşinde koşuyor demesi, mevcut yönetimi bağlamıyor. Asıl sorun vakfın kurduğu Haliç Üniversitesi'nin yönetiminin değişmesi. Şahsi çıkarlar peşinde koşanlar üniversite yönetiminde olanlar. Erdoğan Bey, vakfı temizlemek istiyor, kendisi büyük bir güç.




SEVGİ GEDİKOĞLU (Mütevveli Heyeti Üyesi)

'Böyle bir konuyu neden haber yapıyorsunuz?'




Bu konuda neden haber yaptığınızı anlamadım? Böyle bir konunun soruşturulması bile abes.




GÜNDÜZ GEDİKOĞLU (Yönetim Kurulu eski Başkanı)




'Erdoğan Demirören istifa etmeden önce benimle görüştü'

Üç senede bir bu seçim yapılır değişik adaylar gelir, yönetim kurulu görev takdimi yapılır. Herkes bakar kendince bir yoklama yapar. Erdoğan Bey bu sene ilk defa girdi. Senelerdir yardım etmiyor bu defa aktif olarak görev almak istedi fakat kendisi bundan vazgeçti. Kendisiyle görüştük, istifa etmeden önce. Ben biraz daha sabret dedim kendi felsefesine uymadığını söyledi. Kimsenin kişisel çıkarı olamaz vakıf burası senede 3-4 defa denetleniyor. Biz 40 senedir bu işi yapıyoruz hep beraber. İleride başkan olmayı şu anda düşünmüyorum.




AYFER TOPRAK (Mütevelli Heyeti Üyesi)

'Dedikodularla yürüyen bir vakıf'

Neden istifa ettiğini anlayamadım? İstifa etmesi bence yanlıştı başkan olduğunda hastane yapacağım dedi. Bence gerek yoktu istifa etmesine. Üzüldüm açıkçası keşke istifa etmeyip mücadele etseydi, hepimiz ona oy verdik. Bence kalmalı ve işi devam ettirmeliydi. Bilemiyorum neden istifa ettiğini? Geçmiş geçmişte kalmış önümüze bakacağız. Haliç Üniversitesi'ndeki yeni yönetim 8 ay önce göreve geldi. Mansur Topçuoğlu hepimizin oylarıyla göreve geldi. Genç, dinamik ve çalışkan biri. Ufku geniş bir insan. Ben inanıyorum Mansur Bey'e. 3-4 sene görevde kalacak, çalışıyorda. TESYEV'den Spor Yazarları Derneği'ni kiraladı, sporcular yetiştirecek. Mansur Bey'i tanımadan yorum yapanlar var. Dedikodularla yürüyen bir vakıf burası. Herkes kendi gözüyle kulağıyla duymadan, onun bunu sözüyle hareket eden insanlar var. Mansur Bey için bende ilk zamanlar tepkiliydim, herkes gibi. 3 aydır görevdeydi, siyasi kimliği nedeniyle herkes tepkiliydi. Benim için önemli olan iş yapılması. Partiler değil insanların iş yapması önemli. Hem iş yapmadan parti tutmak işe yaramaz. Mansur Bey'i tanıdıktan sonra çalışkan olduğunu gördüm. Haliç Üniversitesi'ni Lösemili Çocuklar vakfı kurdu, 23 senedir vakıfta çalışıyorum.




MANSUR TOPÇUOĞLU (Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı)

Haliç Üniversitesi ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Sayın Erdoğan Bey, vakıf yönetim kuruluna aday oldu. Ben bizzat oy verdim. Onun gibi bir duayenin vakıfta sorunları çözmesi ve destek olması bizim için çok önemliydi. Sadece tartışma konusu şu oldu: Erdoğan Bey geldikten sonra Vakıf Yönetim Kurulu'nun, üniversite mütevelli heyeti ile ilgili bir tasarrufta bir karar alıp almama yetkisinden söz edildi. Medyadada açıkladım, böyle bir yetkiden söz edilemez. Saklanacak bir durum değil, hukuk çerçevesinde hareket etmemiz gerekiyor. Sayın Demirören'in istifa ettiğini bu sabah duydum, keşke devam etseydi. Demirören 15 gün oldu seçileli ve biz henüz bir araya gelemedik. Mütevelli Heyeti Başkanı olarak istemek demokratik bir haktır, istememek te bir haktır. Buna bir şey diyemem. Hepimiz kanuna ve hukuka bağlıyız. Bir avukat olarak hukuka uygun olarak görevimi yerine getirmeye çalışıyorum. Seçimle geldik, Haliç Üniversitesi'nde 6 aydır iyi projeler gerçekleştirdik.




METİN AŞIK (Mütevelli Heyeti Üyesi)

Vakıflar her zaman vardır, var olacaktır. Biz vakfımız için yıllardır çalışıyoruz. Vakıf için ne hizmetler yaptık. Giderken kişileri suçlamak doğru değildir. Şahsi ikbal aramadan dünyanın hizmetini verdik.

"16.04.2013 tarihinde 'Lösev’de Neler Oluyor' başlıklı Haliç Üniversitesi ve Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı yönetim değişimi içerikli haberde bahsi geçen Vakfın adı “Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı”dır. Bu vakfın ve yöneticilerinin LÖSEV - Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı ile hiçbir bağlantısı yoktur. Bu hususu düzeltir, kamuoyunun bilgisine sunarız."






İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR